Hlavní obsah

Evropskému trhu s auty se nedaří, hlásí pokles podruhé za sebou

Novinky, pit
Paříž

Registrace nových aut v Evropské unii za listopad poklesla druhý měsíc po sobě, meziročně se jednalo o 3,5procentní propad na 1 030 414 zaregistrovaných nových vozů. V říjnu činil pokles 1,8 procenta. Informovala o tom Asociace evropských výrobců aut (ACEA).

Foto: Brian Snyder, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Statistiky registrací nových osobních aut za listopad potvrzují negativní očekávání. Pokles je z velké části důsledkem problémů Eurozóny,“ uvedl Jan Linhart ze společnosti KPMG. Spotřebitelé podle něj odkládají nákup aut, podobně jako tomu bylo v průběhu ekonomické krize v letech 2008 a 2009.

„Pokles zatím naštěstí není tak dramatický, nicméně je pravděpodobné, že následující měsíce budou rovněž ve znamení poklesu registrací v řádu jednotek procent,“ připomněl Linhart s tím, že země s největšími prodeji vykazují zpravidla pokles jak v samotném listopadu, tak i za celých 11 měsíců letošního roku.

Nejhůř dopadla Itálie

Proti trendu jde zatím stále Německo (růst 2,6 procenta), přestože i zde je růst znatelně menší než v první polovině letošního roku, a také Nizozemí. Nejvíce se prodeje propadly v Itálii (o 9,2 procenta), Francii (o 7,7 procenta) a Španělsku (o 6,4 procenta)

„Mezi značkami si opět s přehledem upevňuje vedoucí pozici skupina Volkswagen. Z pěti skupin s největším podílem na evropském trhu jako jediná vykazuje růst,“ dodal Linhart.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám