Hlavní obsah

Evropské sankce cílí na hlavní ruské banky

Brusel

Pěti ruskými bankami, na něž od pátku dopadnou sankce Evropské unie, jsou Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vněšekonombank a Rosselchozbank. Seznam finančních ústavů, které kvůli podílu Moskvy na ukrajinské krizi nebudou mít přístup na evropský finanční trh, zveřejnila unie ve čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sankce jsou namířeny na největší ruskou banku Sberbank a další finanční ústavy, v nichž má stát nadpoloviční majetkový podíl. Podle znění sankcí, jež byly odsouhlaseny ve čtvrtek, nebudou moci evropské společnosti a občané EU kupovat nebo prodávat ruské akcie a dluhopisy či jiné finanční nástroje s delší než devadesátidenní dobou splatnosti, vydávané bankami či jinými institucemi, které budou působit v jejich zájmu.

Podle analytiků by to mělo omezit schopnost postižených bank poskytovat úvěry a tím snížit jejich zisky. Zákaz se však kvůli zmenšení dopadu na evropský finanční trh netýká poboček v zemích EU včetně České republiky, což podle expertů může účinnost postihu omezit.

Související téma:

Foto: , Novinky

Sankce se vedle bank týkají rovněž například obchodu se zbraněmi či dodávek vyspělých technologií pro ropný průmysl. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám