Hlavní obsah

Evropské akcie padají už čtvrtý den v řadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie na evropských trzích ve čtvrtek obnovily prudký pokles, za kterým jsou podle analytiků obavy z rychlého šíření nového typu koronaviru. Hlavní indexy klesají od začátku týdne, nejvýrazněji propadly v pondělí.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Ilustrační foto. Obchodník s akciemi na burze v Soulu.

Článek

Panevropský index STOXX 600 krátce po zahájení obchodování odepisoval 2,4 procenta. Od začátku týdne už vykazuje nejhlubší ztrátu od ledna 2016, kdy na trh působily obavy z prudkého zpomalení hospodářského růstu v Číně a citelný pokles cen ropy.

Ztráty se ve čtvrtek nevyhýbají žádnému významnému trhu v Evropě. Německá burza klesá o dvě procenta, pražská o procento.

Největší ztráty proto mají akcie firem spojených s cestováním, jako jsou letecké společnosti nebo hotely. Některé významné firmy už také začínají varovat před negativními dopady koronaviru na své hospodaření.

„Trhy padají v reakci na šíření koronaviru mimo Čínu. Prudký pokles souvisí i s tím, že v uplynulých týdnech akcie setrvale posilovaly. Mnoho investorů tak vybírá zisky s ohledem na přetrvávající nejistotu,” řekl Novinkám analytik Cyrrus Tomáš Pfeiler.

ON-LINE: Vídeň hlásí prvního nakaženého, Slovensko chystá hraniční kontroly

Koronavirus

„Hospodářské dopady prozatím můžeme považovat za omezené a hlavní scénář stále naznačuje, že v následujících kvartálech dojde k opětovnému zvýšení ekonomické aktivity. Nicméně rizikem zůstávají karantény a přerušování výroby v eurozóně,” dodal.

Růst některých zemí je podle něj totiž poměrně křehký a možné zpomalení produkce jej může vykolejit. Připomněl propad italské ekonomiky z konce roku. Na hraně recese se pohybuje i Německo, největší evropská ekonomika a čtvrtá největší ekonomika světa podle HDP.

Vlády mezitím připravují opatření, aby byly schopny bránit se v případě, že nákaza přeroste v globální pandemii. Počet nově nakažených mimo Čínu je už totiž vyšší než v pevninské Číně, odkud se nový typ koronaviru loni v prosinci začal šířit.

Lidé vyrazili nakupovat. Utratí i 12 tisíc, říká prodavačka

Ekonomika

Dílčí index, který sleduje akcie v cestovním ruchu a ubytování, vykazuje pokles o 3,3 procenta, klesá už šestým dnem. Akcie leteckých společností a hotelů oslabují v obavách, že lidé začnou rušit rezervace.

Před negativními dopady epidemie na své hospodaření ale varují i další firmy, například pivovar Anheuser-Busch InBev či britská banka Standard Chartered.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám