Hlavní obsah

Evropské a asijské burzy se nezadržitelně propadají

– TOKIO • Aktualizováno

Akcie po celém světě zahájily páteční obchodování prudkými propady. Například burza v Tokiu v pátek prudce klesla a zaznamenala nejhlubší pád od krachu na burzách v roce 1987. Na trhu se začínají šířit obavy, že současná finanční krize přivede svět na pokraj recese, svou roli ale hraje i fakt, že Japonsko má první oběť krize. Stala se jí středně velká pojišťovna Yamato life.

Foto: Novinky

Článek

Index Nikkei 225 si odepsal 881,06 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 9,62 procenta na 8276,43 bodu. Za celý týden už indikátor ztratil asi 24 procent hodnoty, což je více než dvojnásobek ztrát, které index zaznamenal v týdnu bezprostředně po pádu burz v roce 1987. Širší index Topix klesl o 7,1 procenta na 840,86 bodu.

Náladu na trhu poznamenal čtvrteční prudký pokles kurzů akcií na Wall Street. V posledních minutách obchodování americké akcie výrazně nabíraly ztráty a Dow Jonesův index klesl o více než sedm procent. Propad by přitom podle analytiků ještě mohl pokračovat.

Ztráty vybraných evropských indexů po půl desáté (v %):
francouzský CAC 407,73
německý DAX9,15
italský BCI10,39
polský WIG5,1

Na devizových trzích prudce zpevnil kurz japonského jenu, což je reakce na prudký růst averze vůči riziku. Japonská měna funguje jako nástroj financování spekulativních transakcí a pokud chuť spekulovat klesá, musejí nejdříve obchodníci uzavřít takzvané krátké pozice. S takovou operací bývá spojen růst kurzu.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 99,40 JPY a oslabil o půl procenta. Během dne ale klesl až na 97,91 JPY. Euro k jenu kleslo na 135,51 JPY, což je proti kurzu z New Yorku pokles asi o 0,9 procenta. Kurz během dne spadl až na tříleté minimum 132,80 JPY.

Evropa také ztrácí

Krátce podeváté hodině SELČ se evropské trhy v reakaci na americké a asijské trhy také začaly propadat. Například Panevropský index FTSEurofirst 300 klesl o osm procent.

Vídeňská burza dokonce  od seseti hodin pozastavila obchodování. Nuvedla však, z jakého důvodu. Již v předešlýchdnech pravidlně uzavírala obchodování burza v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám