Hlavní obsah

Evropská unie bojuje o přežití, tvrdí její prezident

Novinky, rei, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie čelí zásadní krizi, která může rozhodnout o jejím nebytí, uvedl v úterý předseda Evropské rady Hermann van Rompuy. Unijní „prezident“ výrok pronesl v souvislosti s dluhovými problémy, s nimiž se potýkají státy platící eurem.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Předseda Evropské rady Hermann van Rompuy v Berlíně

Článek

Van Rompuy načrtl katastrofický scénář ještě před jednáním ministrů financí eurozóny, které má řešit, jak současným hrozbám čelit. Své dluhy nezvládá ukočírovat Řecko, jemuž musela letos v květnu EU finančně vypomoci, a znovu se pod drobnohled dostaly Irsko a Portugalsko. Ačkoli Irsko tvrdí, že nepotřebuje od EU pomoc, média jsou toho názoru, že o ní irská vláda s Bruselem vyjednává.

„Jsem si jist, že problémy překonáme. Musíme všichni spolupracovat, aby eurozóna přežila, protože když nepřežije, nepřežije ani Evropská unie,“ citovaly agentury van Rompuye.

Členské země eurozóny se zatím nedokážou shodnout, zda Irsko potřebuje finanční pomoc ze záchranného fondu. Rozhodně proti je šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Proti jeho názoru však podle internetového serveru Eurointelligence stojí velké státy v čele s Německem, které naopak pomoc pro Iry žádají.

Juncker nicméně upozorňuje, že záchranný fond eurozóny, do nějž země platící evropskou jednotnou měnou přispěly 440 miliardami eur (zhruba 11 biliónů korun), neslouží ke snižování výnosů z dluhopisů, ale má pomáhat zemím, jež se ocitly bez prostředků.

To podle něj není případ Irska, které má dostatek financí až do léta příštího roku. "Dokud Irové o pomoc nepožádají, nejsme oprávněni se jakkoliv zabývat teoretickými žádostmi. Pokud jde o nápravu rozpočtových schodků, irské úřady mají situaci pod kontrolou," uvedl Juncker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám