Hlavní obsah

Evropská komise uvažuje o plynu z polí v Ázerbájdžánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise (EK) navrhuje členským státům Evropské unie dohodu s Ázerbájdžánem o zvýšení dovozu zemního plynu a podpoře rozšíření plynovodu, které by toto zvýšení umožnilo. Vyplývá to z návrhu memoranda o porozumění, k němuž získala přístup agentura Reuters. Návrh, který musejí schválit jednotlivé vlády a který ještě může projít změnami, je součástí snahy EU snížit závislost na Rusku.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Cílem zúčastněných stran je podpora bilaterálního obchodu se zemním plynem, včetně exportu do EU prostřednictvím plynovodu Southern Gas Corridor v objemu nejméně 20 miliard krychlových metrů plynu ročně do roku 2027,“ citoval včera Reuters z dokumentu.

Plynovod Trans Adriatic Pipeline (TAP), který je konečnou částí plynovodu Southern Gas Corridor, dodal loni do evropských zemí přes osm miliard metrů krychlových ázerbájdžánského plynu.

Bavorsko povolí zvýšení kapacity ropovodu TAL, oznámil Fiala

Ekonomika

Podle návrhu memoranda budou obě strany podporovat financování rozšíření této sítě s cílem zvýšit dodávky do Evropy. Zvýšení dodávek by vyžadovalo také rozšíření produkce plynu v Ázerbájdžánu.

Loni EU z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 % na celkovém dovozu plynu do Unie a zhruba 40 % na celkové spotřebě plynu v EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám