Hlavní obsah

Evropská komise schválila regulaci telekomunikačního trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise schválila vytvoření jednotného unijního regulátora telekomunikačního trhu a soubor nových směrnic, které mají trh regulovat. Opatření mají zajistit lepší konkurenci na trhu. Pravidla musí ještě schválit členské země a Evropský parlament.

Článek

K pravomocem nového unijního regulátora by mimo jiné patřila možnost navrhnout funkční - nikoliv majetkové - rozdělení telekomunikačních firem na dvě části, jednu, která vlastní sítě, a druhou, jež poskytuje služby. To by mohl nařídit národní regulátor velkým národním telekomunikačním společnostem. Cílem je umožnit malým operátorům vstup na trh.

Některé země a společnosti s regulací nesouhlasí. Vadí jim další regulace a byrokratická zátěž. Velké firmy jako France Telecom, Deutsche Telekom či španělská Telefónika tvrdí, že případné rozdělení sítí a služeb by znamenalo ohrožení investic do budování nových sítí.

Nesouhlasí ani společnosti operující v ČR

Proti návrhu Evropské komise se staví i účastníci českého telekomunikačního trhu, mezi nimi i Českému telekomunikačnímu úřadu. Rozhodnutí podle nich bere kompetence národním regulátorům a je nesystémové.

Podle EU má ale reforma dát národním regulátorům naopak více nezávislosti. Podle unie jsou někteří z nich příliš blízko dominantním firmám na trzích.

Komise mimo jiné také navrhovala, aby lidé měli možnost změnit mobilního operátora do jednoho pracovního dne, a hodlá vylepšit systém evropského tísňového volání na linku 112. Nový unijní regulační úřad má také zajistit, aby služby jako například internet, roaming datových služeb či třeba používání mobilních telefonů v letadlech a na lodích byly jednotněji upraveny ve všech 27 členských zemích EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám