Hlavní obsah

Euru roste konkurence v digitálních bitcoinech

Berlín

Nová měna nazvaná bitcoin se stává neočekávanou a svým způsobem ilegální konkurencí pro jednotnou evropskou měnu euro. Bitcoiny vznikají na tisících počítačů, decentralizovaně na internetu. Toto platidlo by mohlo i přes námitky skeptiků zahájit zcela novou éru. Ukazuje to už akciový kurz nové měny, napsal německý deník Die Welt.

Foto: weusecoins.com

Měna bitcoin má logo ve tvaru dvakrát svisle přeškrtnutého písmene B.

Článek

V pondělí zaznamenal bitcoin novou rekordní hodnotu. Na největší německé online burze bitcoin.de kurz dočasně vyskočil na zhruba 37 eur (okolo 950 korun). Digitální měna tak během čtyř týdnů posílila téměř na dvojnásobek. Její nejnovější růst vyvolaly zprávy, že by brzy měl vzniknout první hedgeový fond pro bitcoiny. Do digitální měny prý chtějí investovat investoři z Malty a slibují si od toho snové zisky.

Jen Evropané přitom mají ve svých peněženkách a na svých kontech více než pět biliónů eur (přes 128 biliónů korun). Bitcoiny může používat každý. Podmínkou je pouze jakási elektronická peněženka instalovaná v počítači nebo v chytrém mobilním telefonu.

Pro uživatele získávají bitcoiny na atraktivitě tím, že jimi mohou platit na stále více místech. Jedná se například o donáškové služby pizzy, ale i sázkové kanceláře s pochybným renomé. Uzavírají se s nimi prý dokonce i drogové obchody.

Platidlo bezpečné před zfalšováním

Na rozdíl od kreditních karet nebo online platební služby PayPal zůstávají transakce v principu anonymní, což těmto anarchistickým penězům už vyneslo nedůvěru ze strany centrálních bankéřů a politiků.

Tuto digitální měnu zavedl v roce 2009 japonský programátor Satoši Nakamoto, jenž chtěl vytvořit platidlo pro síť, které bude bezpečné před zfalšováním. Vytváří se pomocí komplexních početních operací, které běží na tisících počítačů. Algoritmus stanoví, že jednou bude dosažen maximální počet digitálních peněz. To by mělo nastat přibližně v roce 2140 při 21 miliónech jednotek.

„Centrální banky zneužívají monopol na peníze a vydávají je na politické účely. To dlouhodobě povede k jejich znehodnocování,“ tvrdí ekonom společnosti Degussa Thorsten Polleit. Naopak poptávka po soukromých formách směnných prostředků bude podle něj stoupat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám