Hlavní obsah

Eurostat: pracující Češi nejsou chudí

BRUSEL

V Česku a Maďarsku nejsou téměř žádní pracující lidé chudí, naopak třeba ve Španělsku je takových zaměstnanců sedm procent a v Lucembursku osm procent. Vyplývá to z údajů statistického úřadu EU Eurostat.

Článek

Statistický úřad EU za chudé považuje ty pracovníky, kteří pobírají méně než 60 procent platu, na něhož dosáhne přesně polovina populace. Ekonomové považují nízká čísla spíše za projev rovnostářství ve společnosti.

Ekonomové: ČR je rovnostářská země

"Mzdové rozdíly se v ČR postupně prohlubují, přesto zůstávají jedny z nejnižších v Evropě," řekl analytik Patria Finance David Marek. Důvodem je podle něj dědictví rovnostářského socialismu, udržované štědrým systémem sociálních dávek a rychlým zvyšováním minimální mzdy. "Na jedné straně to eliminuje problém chudoby a udržuje sociální smír, na straně druhé to přináší brzdu hospodářského růstu v podobě demotivace k vyšší ekonomické aktivitě," podotkl.

Analytik PPF Pavel Kohout upozornil na to, že statistika chudoby podle Eurostatu vůbec neměří chudobu, ale hodnotí míru rovnosti příjmů. "V ní je Česko skutečně na světové špičce, dá-li se to tak říci," podotkl. Důvod, proč Eurostat používá takovouto statistiku, prý spočívá v "politické korektnosti". "Kdyby se počítala skutečná chudoba, mohlo by například vyjít, že Švédsko je na tom hůře než Irsko. To by pro vlivné zastánce sociálního státu v řídících orgánech EU bylo prostě nepřijatelné," dodal.

V Česku je nyní čistá průměrná mzda asi 13 700 korun, plat poloviny populace je ale nižší, 10 800 korun. Chudý je podle ukazatele EU tedy každý, jehož čistý měsíční příjem včetně přídavků na děti a dalších sociálních dávek činí 6480 Kč. Minimální mzda je 7185 Kč, čistá mzda bezdětného občana s minimální mzdou činí 5800 Kč, uvedl analytik Měšec.cz Petr Gola.

Mzdu nižší než 8000 Kč pobírají v ČR podle Goly jen dvě procenta lidí a za minimální mzdu pracuje asi jedno procento. Ve většině případů občané pracující za minimální mzdu mají děti, takže berou ještě přídavky na děti či příspěvek na bydlení. Lucembursko je podle kritéria Eurostatu "chudé"

V Lucembursku je nejvyšší minimální mzda ze zemí EU - po zdanění přibližně 1240 eur (37 tisíc korun). Současně je však tam také jedna z nejvyšší průměrných čistých mezd - okolo 2600 eur (78 tisíc korun). Občané pracující v Lucembursku za minimální mzdu jsou tak ve většině případů "chudí".

Při mezinárodním srovnání jsou na tom přitom Lucemburčané s minimální mzdou v absolutním vyjádření trojnásobně lépe než východoevropané, poznamenal Gola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám