Hlavní obsah

Europoslanci schválili regulaci velkých digitálních firem i obsahu na sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Europoslanci v úterý schválili dvojici klíčových digitálních norem, které mají mimo jiné ochránit konkurenční prostředí na internetu či přimět velké platformy aktivněji bojovat proti dezinformacím.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podrobnosti aktu o digitálních službách a digitálních trzích dohodli europoslanci s členskými státy již během jara.

Na základě první z norem budou muset digitální platformy zavést opatření proti šíření dezinformací. Velkým firmám, které tak neučiní, budou hrozit pokuty až do výše šesti procent jejich ročního globálního obratu. Sociální média a internetová tržiště budou muset chránit uživatele před nabízením nelegálního zboží či služeb.

Součástí je zákaz klamavých praktik a některých druhů klamavé reklamy, které se zaměřují například na děti.

Druhá z norem má přimět největší platformy výrazně ovlivňující digitální prostředí, aby nezneužívaly svého postavení k potlačování menší konkurence.

Facebook, Google i Seznam. Desítky firem se zavázaly k důslednějšímu boji proti dezinformacím

Internet a PC

Europoslanci nyní navážou debatou o taxonomii. Ta se týká zařazení jádra a plynu mezi takzvané přechodové zdroje energie. K samotnému hlasování přistoupí unijní zákonodárci ve středu dopoledne. Očekává se těsný výsledek, přičemž část politiků levicových frakcí již avizovala, že bude proti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám