Hlavní obsah

Europoslanci odsouhlasili jednotný bankovní dohled eurozóny

Štrasburk

Evropský parlament dal zelenou vzniku jednotného bankovního dohledu, tedy mechanismu, který Evropské centrální bance (ECB) umožní od roku 2014 kontrolu velkých bank eurozóny. Vznik mechanismu je prvním krokem ke vzniku evropské bankovní unie, České republiky se netýká.

Článek

Bankovní dohled je součástí odpovědi EU na krizi a měl by být pojistkou proti nestabilitě bank eurozóny. Dalším krokem by měl být vznik mechanismu, který by banky přímo dokázal dostat z případných potíží. O jeho podobě a vzniku by měli ministři financí EU hovořit v nadcházejících dnech v litevské metropoli Vilniusu.

Nový systém dohledu, který je klíčovou součástí bankovní unie, předpokládá přenesení významných pravomocí bankovního dohledu z národní úrovně na úroveň EU. Týká se přibližně 150 velkých bank zemí eurozóny a zemí, které chtějí být součástí bankovní unie a podrobit se jednotnému bankovnímu dohledu.

Dalekosáhlý přístup k informacím

Podle nové legislativy a s ní související dohody mezi parlamentem a bankou bude mít nakonec Evropský parlament k informacím dalekosáhlý přístup. Bude mít k dispozici zápisy ze zasedání dozorčí rady ECB, které umožňují porozumět diskusím včetně komentovaného seznamu rozhodnutí.

Předseda dozorčí rady ECB se také bude muset účastnit pravidelných slyšení v parlamentu. EP také bude mít společně s radou pravomoc schválit předsedu a místopředsedy a rovněž požádat o jejich odvolání. Bude také moci zahájit vyšetřování případných chyb, kterých se dopustí centrální orgán dohledu.

Mezi dalšími body, kterých parlament v dohodě dosáhl, patří silnější role národních parlamentů či přísné rozdělení pracovníků ECB mezi ty, kteří se budou zabývat měnovou politikou, a ty, kteří budou zodpovědn za dohled. Tím má být zajištěno odpovědné chování banky v její nové roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám