Hlavní obsah

Europarlament chce zakázat obchod s kožešinami psů a koček

BRUSEL

Poslanci Evropského parlamentu podpořili zákaz obchodování s kožešinami koček a psů v celé EU a také zákaz jejich dovozu a vývozu. I když se v Evropě tato zvířata kvůli kožešině nechovají, mohou se produkty vyrobené z kůží domácích mazlíčků na trh dostat ze třetích zemí, například z Číny. Zákaz by mohl platit už letos.

Článek

Parlament odmítl část původního návrhu Evropské komise, který umožňoval dovoz kůží koček a psů, pokud bylo zvíře chováno na maso.

Kožešiny domácích zvířat se do Evropy dostávají především z Číny. Kvůli nižší ceně se prodávají jako padělky jiných kožešin, ale i jako umělé kožešiny v oděvnictví, ale například i v hračkářském průmyslu.

Ochránci zvířat varují, že se psy a kočkami určenými na kožešiny se v mnoha zemích zachází nehumánně. Často jsou prý zvířata z kůže stahována zaživa. Například v Číně prý každý rok takto zemřou dva milióny zvířat. Obchodníci pak často klamou a na štítcích se objevují matoucí názvy jako asijský šakal, čínský vlk nebo asijský mýval.

Většina Evropanů považuje získávání kožešin z psů a koček za nepřijatelné a neetické a 15 zemí EU (ČR a Slovensko mezi nimi nejsou) už proto zavedlo zákazy či omezení, které se těchto výrobků týkají. Podle nového návrhu by se ale sjednotila pravidla všech 27 států unie, a dovozci by dál nemohli využívat rozdílů v legislativě jednotlivých členských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám