Hlavní obsah

Euro v Česku? Nejdříve v roce 2019, myslí si guvernér ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká republika euro nepřijme dřív než v roce 2019. Řekl to ve středu guvernér České národní banky Miroslav Singer. Nová vláda, která vzejde z parlamentních voleb v následujícím roce, totiž podle něj podá žádost o přijetí do měnové unie až v roce 2016.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

„I v případě, že z voleb vzejde koalice sil, které usilují o rychlejší přistoupení k eurozóně, se mi zdá pravděpodobné, že podají přihlášku až v roce 2016, takže nejbližší datum vstupu je rok 2019,“ sdělil Singer na finanční konferenci v Praze.

Singer počátkem května řekl, že Česko asi nebude moci přijmout euro během pěti let, jak minulý měsíc uvedl prezident Miloš Zeman. Podle něj je to „primárně politický problém“.

Česká republika nyní sice nesplňuje všechna kritéria k přijetí jednotné evropské měny, je na tom ale lépe než řada zemí 17členné eurozóny. Podle dřívějšího vyjádření stálého předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye je debata o vstupu ČR do eurozóny výsostně českým rozhodnutím, které ovšem není „problémem dneška“.

Podmínkou pro přijetí eura je udržení deficitu veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP), veřejný dluh pod 60 procenty HDP nebo nízká inflace. Mezi další kritéria patří stabilita dlouhodobých úrokových sazeb a stabilita měnového kurzu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám