Hlavní obsah

Euro prudce klesá kvůli Itálii. Oslabuje i koruna

Euro v úterý na devizových trzích zrychluje propad, vůči dolaru je nejslabší od loňského podzimu a dostalo se až pod 1,1540 USD. Společná evropská měna je pod silným tlakem výprodeje italských dluhopisů. Výprodeje postihly i českou měnu, odpoledne oslabovala nad 25,80 Kč za euro.

Foto: David Ryneš, Novinky

Historický vývoj kurzu eura k dolaru

Článek

Italské obligace se splatností dva roky zaznamenaly kvůli cenovému propadu nejvýraznější skok ve výnosech za víc než 25 let a mají aktuálně výnos přes dvě procenta. Italské akcie se propadly na desetiměsíční minimum.

Vůči japonskému jenu euro krátce po 11:00 SELČ ztrácelo 1,4 procenta na 125,34 JPY, proti švýcarskému franku jednotná evropská měna odepisovala 0,6 procenta na 1,1477 CHF.

Trh je znepokojen vyhlídkami na nové parlamentní volby v Itálii, které řada investorů vnímá jako referendum o postavení Itálie v Evropské unii a jejím členství v eurozóně. Obchodníci se obávají, že nové volby ještě více upevní pozici euroskeptických stran.

Rozdíl mezi výnosy desetiletých dluhopisů italské a německé vlády se rozšířil o dalších 84 bazických bodů na 314 bodů, uvedla agentura Reuters. Výnos dvouletých italských dluhopisů vzrostl o víc než procentní bod na 2,28 procenta.

Oslabování koruny by nemělo trvat dlouho

Česká koruna odpoledne vůči euru oslabila o víc než desetník nad hranici 25,80 koruny za euro. Ztrácela i vůči americké měně na 22,40 Kč za dolar. Koruna vůči euru a dolaru pozvolna oslabuje v posledních týdnech, analytici přitom dříve odhadovali, že do prázdnin spíše mírně posílí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

ČNB trend vysvětluje zvýšením výnosů na amerických dluhopisech, kam investoři přesouvají peníze z mladších trhů (emerging markets), kam patří i Česko, podobně jako třeba Polsko či Maďarsko. Centrální banka ale očekává, že trend by se měl brzy otočit.

„Koruna je dnes, ostatně podobně jako v posledních týdnech, velmi citlivá na oslabování měn emerging markets a zůstává pod prodejním tlakem. Ztráty koruny vůči americkému dolaru jsou aktuálně navíc umocněny nejistotou ohledně politické situace v Itálii,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Vzhledem ke zvyšující se rizikové averzi na finančních trzích další oslabení koruny v nejbližších dnech nelze rozhodně vyloučit. V několikatýdenním nadhledu naopak i nadále počítám se zklidněním situace a posunem koruny na silnější úrovně - pod hladinu 25,50 koruny za euro a směrem k 21 koruně za dolar,” dodal Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám