Hlavní obsah

Euro je fantastická a okouzlující měna, libuje si estonský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Estonský prezident Toomas Ilves, jehož země přijala jednotnou evropskou měnu letos, si navzdory krizi eurozóny pochvaluje, že přijetí eura bylo "fantastickým nápadem". Prohlásil to na konferenci WP ve Vídni.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves

Článek

"Euro je fantastickou měnou, silnou, okouzlující, která není v ohrožení," prohlásil Ilves, jehož země od letošního ledna nahradila korunu společnou evropskou měnou. Dodal, že díky euru získali investoři důvěru v tuto pobaltskou republiku, a skončily tak spekulace o měně.

"Za současnou krizi není zodpovědné euro, ale chování některých vlád," uvedl Ilves k dluhovým potížím, které v posledních měsících vážně otřásají eurozónou. Prezident proto vyzval ostatní země platící eurem, aby dodržovaly finanční disciplínu.

V této souvislosti zdůraznil, že jedině Estonsko a Lucembursko dodržují stanovená pravidla, podle kterých je třeba držet rozpočtový schodek pod třemi procenty HDP a celkové zadlužení pak po 60 procenty výkonu ekonomiky.

Ilves také uvítal páteční výsledek unijního summitu v Bruselu, kde se eurozóna dohodla na budoucím zpřísnění fiskální politiky členských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám