Hlavní obsah

Eurem se v Polsku před rokem 2015 platit nebude, uvedl vicepremiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Přijetí eura v Polsku se před rokem 2015 jeví jako značně obtížná věc. Uvedl to polský vicepremiér Waldemar Pawlak pro maďarský deník Napi Gazdaság.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V současné době neplníme všechna kritéria, takže přijetí eura v Polsku před rokem 2015 bude velmi těžké,“ připomněl Pawlak v rozhovoru s tím, že ekonomický růst nicméně v tomto roce podle všeho překoná vládní prognózy.

„Podle oficiálních statistik vzrostl polský hrubý domácí produkt o 4,2 procenta. To znamená, že do konce roku 2010 růst polské ekonomiky výrazně překoná 3,5procentní prognózu,“ dodal vicepremiér.

Již před nedávnem Jan Krzysztof Bielecki, šéf týmu ekonomických poradců premiéra Donalda Tuska, prohlásil, že zavedení eura v zemi není na pořadu dne. Jednotná evropská měna se původně měla v Polsku začít používat od roku 2012.

Od ledna 2011 zavádí jednotnou evropskou měnu Estonsko, které se tak stane 17. členem eurozóny.

Pokud jde o Česko, tak současná koaliční vláda v čele s Petrem Nečasem (ODS) nestanoví datum, kdy země k euru přistoupí. O termínu tedy nebude rozhodnuto do roku 2014.

Jak prohlásil Nečas, nyní ani nelze euro přijmout, protože Česko nesplňuje kritéria pro jeho přijetí. Koruna má podle něj tu výhodu, že umožňuje pružněji reagovat na dění na finančních a ekonomických trzích. Jako další důvod se uvádí značně vysoké náklady v souvislosti s výměnou české měny za euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám