Hlavní obsah

EU zakáže v novém balíku sankcí dovoz ruského zlata

V rámci nového, již sedmého balíku sankcí namířených na Rusko za jeho vojenskou invazi na Ukrajinu zakáže Evropská unie dovoz ruského zlata. V pátek to uvedla agentura AFP s odkazem na vyjádření místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Kromě zákazu dovozu zlata by měl balík obsahovat také nástroje pro „uzavření výstupních tras“ pro ty, kteří stávající sankce obcházejí, uvedl Šefčovič.

Podle zdrojů serveru Euractiv by mohli mít velvyslanci EU podobu nového balíku sankcí hotovou uprostřed příštího týdne.

Plyn stále bez sankcí

Plánovaný zákaz dovozu ruského zlata do EU zmínil ve středu v rozhovoru pro agenturu Reuters také český premiér Petr Fiala (ODS). Na embargo nebo omezení dovozu ruského plynu však nedojde, neboť řada unijních zemí, včetně Česka, je na těchto dodávkách vysoce závislá.

Na zákazu dovozu zlata z Ruska se už koncem června dohodly některé země G7, konkrétně, USA, Velké Británie, Kanada a Japonsko. Podle analytiků se ale jedná spíše o symbolickou sankci.

Zákaz dovozu zlata Rusko moc bolet nebude, tvrdí analytici

Ekonomika

„Vývoz (ruského) zlata byl již od začátku války přesměrován, míří teď spíše na východ než na západ, což odráží vlastní sankce ze strany účastníků západního světového trhu se zlatem,“ citovala agentura Reuters analytika Carstena Menkeho z bankovní společnosti Julius Baer.

Prvních šest sankčních balíčků EU mimo jiné zahrnovalo zmrazení majetku, zákaz vydávání víz ruským oligarchům a úředníkům, kontrolu vývozu, zmrazení aktiv ruské centrální banky, vyřazení bank ze systému finančních transakcí v mezinárodním platebním styku SWIFT a zákaz dovozu ruského uhlí a ropy s určitými výjimkami.

Dovozu plynu se však sankce netýkaly, a to ani přes četné výzvy Ukrajiny k uvalení embarga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám