Hlavní obsah

EU zahájila postup proti čínskému textilu u WTO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise v pátek nečekaně zahájila oficiální kroky proti čínskému dovozu textilu. Výkonný orgán EU požádal Peking v rámci Světové obchodní organizace o konzultace, i když tento týden sdělil, že tak učiní až 31. května. K tomuto kroku sáhl Brusel dva dny před nedělním referendem o euroústavě ve Francii.

Článek

"Evropská komise požádala čínské úřady o oficiální konzultace u dvou kategorií textilu a oblečení - lněné příze a triček," uvedla v prohlášení mluvčí komise Claude Veronová-Revilleová. Zdůraznila, že jednání mezi vyjednavači EU a Číny budou pokračovat a jejich intenzita se zvýší.

Podle dohody, kterou Čína přijala při vstupu do WTO v roce 2001, může země cítící se ohrožená čínským vývozem požádat Peking o konzultace. Poté bude mít Čína na dobrovolná omezení již jen 15 dní, po nichž bude moci stěžující si země přijmout ochranná opatření.

Od počátku týdne jednal o otázce textilu obchodní komisař EU Peter Mandelson s čínským vyjednavačem Kao Chu-čchengem. EU uvedla, že dnešní krok Brusel podnikl "po důkladném a plodném telefonním rozhovoru" mezi Mandelsonem a čínským ministrem obchodu Po Si-lajem.

Komise zahájila minulý měsíc vyšetřování u devíti položek dováženého čínského textilu a oblečení a u dvou kategorií se rozhodla pro rychlejší postup.

Dočasné bariéry

Pokud Čína nepřijme dostatečná omezení, bude moci EU u obou položek nastolit dočasné bariéry. Ty mohou omezit růst dovozu inkriminovaného zboží na maximálně 7,5 procenta nad poslední rok.

Letošní zrušení globálních kvót na textil z rozvojových zemí vyvolalo prudký příliv čínské textilní produkce na trhy EU i USA. Za první čtyři měsíce se dovoz triček zvýšil meziročně o 187 procent a dovoz lněných vláken stoupl o 56 procent.

Čína se brání tím, že růst byl prudký jen na počátku roku a nyní se již zvolňuje. Peking navíc na konci minulého týdne oznámil, že od 1. června zvýší vývozní cla na 74 položek textilu a oblečení.

Podobný zákrok jako EU chystají i USA. Mezinárodní měnový fond tento týden varoval před rozpoutáním ochranářských nálad ve vyspělých zemích a podkopáním globálního obchodu ke škodě celé světově ekonomiky. K umírněnosti vyzval Brusel a Washington i náměstek generálního ředitele WTO Kipkorir Rana.

Jedním z témat diskuse před nedělním referendem o evropské ústavě ve Francii je i ekonomická politika, včetně liberalizace obchodu. Pro řadu Francouzů na levici i pravici je ekonomická a obchodní politika EU přespříliš liberální a tento směr podle nich ústava utvrzuje. Pro přijetí rychlých kroků proti čínskému textilu se v EU nejvíce vyslovovaly právě Francie a také Itálie s jejím rozsáhlým textilním průmyslem.

Reklama

Související články

EU požádala Čínu, aby omezila dovoz textilu

Evropská unie odolává tlaku Francie, která žádá, aby byl omezen dovoz čínského textilu do evropských zemí. Zatím jen požádala Peking, aby dovoz textilu zmírnil...

Čína zatím vývoz textilu omezovat nebude

Čína zatím nemá v úmyslu omezovat vývoz textilu zavedením vyšších vývozních cel. Nehodlá se tudíž podvolit Evropské unii, která začala prudký růst dovozu...

Výběr článků

Načítám