Hlavní obsah

EU podpořila zemědělce pěstující geneticky upravené plodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise ve středu rozhodla, že vlády jednotlivých členských zemí nesmějí bránit zemědělcům v pěstování geneticky modifikovaných plodin. Podpořila tak ty, kteří se rozhodnou pro tuto kontroverzní technologii.

Foto: Novinky

Zásah do DNA rostlin, živočichů stále vyvolává spory.

Článek

Evropský komisař pro zemědělství Franz Fischler řekl, že Komise schválila doporučení, které jasně definuje, jak se mohou v EU geneticky modifikované plodiny pěstovat zároveň s organickými a konvenčními plodinami. "Tuto otázku nelze využívat jako záminku pro budování nových bariér při schvalování geneticky upravených plodin," řekl Fischler.

Nové směrnice jsou součástí snah o odstranění pětiletého moratoria na geneticky modifikované plodiny v EU, proti kterému protestují hlavně Spojené státy. Minulý týden zdroje EU oznámily, že Komise schválí směrnice ohledně pěstování těchto plodin, které budou zahrnuty do zákona a zaručí farmářům svobodnou volbu.

Lokální vláda Horního Rakouska již dříve zakázala geneticky modifikované organismy, ale agentura Evropské unie pro bezpečnost potravin neshledala pro tento zákaz žádné odůvodnění. Rakousko nepředložilo žádné vědecké důkazy, které by ho opravňovaly zakázat na svém území pěstování geneticky modifikovaných organismů a vytvořit zónu bez nich, uvedla agentura.

Reklama

Související články

Evropský parlament uvolnil cestu GMO

Evropský parlament (EP) před několika desítkami minut odhlasoval uvolnění pravidel trhu s geneticky modifikovanými organismy (GMO) na starém kontinentu. Spor...

Výběr článků

Načítám