Hlavní obsah

EU dovolí státům snížit DPH na energie na pět procent, na nulu ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Brusel

Evropská unie neumožní členským státům jít v otázce sazeb DPH na energie níž než na pět procent. Na dotaz Novinek to uvedla mluvčí Evropské komise. Výslovně u elektřiny a plynu umožňuje členským státům požádat evropský výbor pro DPH o možnost aplikovat výjimku v podobě snížené sazby daně.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

České ministerstvo financí pod vedením dnes už bývalé ministryně Aleny Schillerové (ANO) rozhodlo o mimořádném odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) u energií za listopad a prosinec.

Schillerová chtěla jít ještě dál a prosadit jeho rozšíření na celý příští rok.

Evropská komise ale takový krok neschvaluje.

Lídři EU se neshodli na podpoře jaderné energie

Stalo se

„Rada nedávno dosáhla konsensu ohledně revize sazeb DPH a shodla se na tom, že bychom v této otázce neměli jít dále, než umožňuje současná směrnice (minimálně pět procent),” napsala Novinkám mluvčí unijní exekutivy.

Pětiprocentní sníženou sazbu DPH na energii vyloženě Brusel doporučuje.

PŘEHLEDNĚ: Jak státy EU řeší energetickou krizi

Ekonomika

„Naše nedávné sdělení o cenách energie rovněž upřesňuje, že snížená sazba DPH ve výši minimálně pěti procent je součástí našeho navrhovaného balíčku nástrojů,” dodala mluvčí s odkazem na soubor opatření, která mohou členské státy EU přijmout k řešení energetické krize.

Evropská směrnice výslovně u elektřiny a plynu umožňuje členským státům požádat evropský výbor pro DPH o možnost aplikovat výjimku v podobě snížené sazby daně.

Za mimořádných okolností má pak Evropská komise možnost předložit přímý legislativní akt na zavedení nulové sazby daně.

Reklama

Výběr článků

Načítám