Hlavní obsah

Erste burzy nepřekvapila

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Páteční obchodování na pražské burze záleželo do značné míry na hodnocení čtvrtletních výsledků Erste Bank. Podle obchodníků ze společnosti Patria Finance byly téměř přesně podle očekávání trhu a tak reakce byla více než chladná. Erste, emise s největší tržní kapitalizací na domácím trhu, v pátek oslabila o 2,16 procenta na 1088 Kč.

Článek

Její rival Komerční banka naopak posílila o 0,87 procenta na 3003 Kč. Analytici CAIB zvýšili k tomuto titulu nákupní doporučení na "kupovat" z "držet" a cílovou cenu zdvihli na 3540 Kč.

Nejvíce však zpevnil ČEZ, a to o 0,94 procenta na 409,80 Kč.

Ani čtvrtletní výsledky Unipetrolu burzou příliš nezacloumaly. Investoři se totiž dále soustřeďují především na dokončení transakce s PKN Orlen a na cenu odkupu. Unipetrol v pátek dále propadl o 2,22 procenta na 132 Kč.

Index PX 50 nepatrně oslabil o 0,04 procenta na 1116,7 bodu, burza tedy v podstatě stagnovala.

Největší ruský výrobce oceli Evraz Group v pátek oznámil plán vstoupit na přelomu května a června na londýnskou burzu. Pozorovatelé předpokládají, že prodejem deseti procent akcií by jeden ze zájemců o ostravskou Vítkovice Steel mohl získat 500 miliónů dolarů (11,5 miliardy korun).

Akcie na velkých evropských trzích se v pátek vydaly nejednotným směrem, ale později převládl příznivý vliv nejnovějšího údaje o stavu amerického trhu práce. Americká ekonomika v dubnu podle sezónně přepočtených údajů vytvořila asi 274 000 nových pracovních příležitostí, což je výrazně více než v březnu, kdy jich bylo 146 000. Míra nezaměstnanosti zůstala na 5,2 procenta. Výsledek byl vzpruhou pro finanční trhy, které v posledních týdnech znervózněly po sérii slabších údajů o vývoji největší ekonomiky světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám