Hlavní obsah

Energetičtí šmejdi tvrdí, že přišli zkontrolovat SIPO. Pošta podala trestní oznámení

Česká pošta v úterý podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli možnému zneužívání služby SIPO. Podvodníci u seniorů kontrolují účty SIPO a nabízí změnu dodavatelů energií, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podvodníci se vydávají za zaměstnance České pošty a oslovují zejména seniory s tím, že Česká pošta kontroluje oznámení SIPO. Po vydání těchto podkladů začnou nabízet občanům změnu odběratelů energií,” dodal Vitík. Nejvíce případů se dosud objevilo v Ústeckém a Královéhradeckém kraji.

Zaměstnanci České pošty podle mluvčího v žádném případě zákazníky služby SIPO osobně neoslovují a žádnou takovouto kontrolu neprovádějí. Česká pošta upozorní na podvodné jednání při nejbližším rozesílání přehledu jednotlivých předepsaných plateb klientům České pošty, a to přímo textem na dokladu SIPO.

SIPO (Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva) využívají téměř čtyři milióny zákazníků. Služba funguje od 60. let minulého století. Spočívá v inkasování plateb ve prospěch právnických a dalších osob, které s poštou uzavřely smlouvu. Slouží k úhradě například nájemného, elektřiny, plynu, rozhlasových a televizních poplatků či stavebního spoření nebo pojistek.

Energetický regulační úřad v úterý rovněž oznámil, že zahájil jedno z dosud nejrozsáhlejších šetření, při kterém si od obchodníků vyžádal několik tisíc smluv o dodávkách energií. Je to v souvislosti s případy, ve kterých tzv. šmejdi nabízeli změnu dodavatele energií za výhodnějších podmínek a k tomu úsporné žárovky jako dárek zdarma. Některým spotřebitelům pak inkasní agentury vyhrožovaly exekucemi.

Reklama

Související témata:

Související články

„Šmejdi“ opouštějí předváděcí akce

Česká obchodní inspekce (ČOI) v prvním čtvrtletí letošního roku poprvé v historii nezaznamenala při kontrolách předváděcích akcí žádné nekalé nebo agresivní...

Výběr článků

Načítám