Hlavní obsah

EMV chce v arbitráži na ČR vysoudit miliardu

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburská společnost EMV chce v nejbližších týdnech vyvolat arbitráž proti českému státu, který údajně neochránil její investice do regionální televize TV3. Hodnota zmařené investice byla vyčíslena na 45 miliónů amerických dolarů. Mimosoudní dohoda s ministerstvem financí, jež by mohla arbitráž odvrátit, je na bodu mrazu.

Článek

V září 2001 zamítla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) převod televizní licence Martina Kindernaye na společnost KTV, na kterém se dohodl se zahraničním investorem, tj. EMV. Aktuální soudní rozhodnutí hovoří o tom, že se tak stalo v rozporu se zákonem.

Vzápětí, v říjnu 2001, požádal Kindernay o převod licence na svou společnost RTV Galaxie. Tento převod RRTV schválila. TV3 zůstala bez možnosti šířit svůj program, skončila v konkursu a investice EMV do TV3 byla zničena.

Tribunál je na spadnutí

"Lze předpokládat, že v průběhu dubna doručíme českému státu jménem EMV oznámení o arbitráži, čímž dojde k zahájení rozhodčího řízení," řekl Právu Ladislav Štorek, právník lucemburské společnosti EMV, původního investora TV3. Pak bude podle něj ustanoven arbitrážní tribunál, který upraví pravidla řízení a poté přistoupí k vlastnímu projednání sporu.

Výše požadovaného odškodného zatím není oficiálně známa, podle informací Práva se ale bude zřejmě pohybovat v řádech desítek miliónů dolarů, což odpovídá propočtu zničené investice do TV3. V přepočtu tedy jde asi o miliardu korun. "Vše je záležitostí jednoho měsíce. Arbitráž se rozjede na dvou úrovních. Jednou z variant je podání žaloby v Lucembursku a ve Francii," uvedl mediální zástupce EMV Jan Chudomel.

Soudy žaloby potvrdily

EMV hrají do karet nedávná soudní rozhodnutí. Ta konstatovala, že předchozí RRTV převedla licenci z fyzické osoby na RTV Galaxii v roce 2001 neoprávněně. Soud rovněž zamítl předchozí zamítavé stanovisko rady k převodu licence na lucemburskou společnost KTV (servisní organizace), kterou sice stoprocentně vlastnil Martin Kindernay, rozhodující slovo v ní ale měl americký investor. Licence se tak vrátila Kindernayovi.

"Tato tři soudní rozhodnutí jsou jednoznačným důkazem o tom, že Rada, jako správní orgán českého státu, postupovala v rozporu se zákonem," tvrdí Chudomel.

Ministerstvo financí mohlo spor vyřešit mimosoudní cestou. Nestalo se tak. V současné době zaujalo jakousi pozici mrtvého brouka. "Pro nás se v podstatě nic nemění. Věc se bude dál odvíjet od toho, jak rozhodne Rada," uvedl včera mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Nikdo za nic nemůže

Podle Miroslava Kučery z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání je ovšem celý spor záležitostí pouze EMV a Kindernaye. "Stát podle něj investici Američanů nepoškodil, neboť soudy, které jej také reprezentují, nakonec sporná rozhodnutí rady z roku 2001 zrušily," uvedl Kučera.

Ani Kindernay se necítí být nějak vinen či odpovědný za problémy EMV. "Arbitráž má pouze řešit jejich podnikatelský neúspěch," řekl. Podle něj je možné, že se investor inspiroval vítěznou arbitráží americké CME proti českému státu v případě investice do Novy.

Neblahé zkušenosti z prohrané arbitráže s firmou CME, kdy americký investor TV Nova vysoudil po českém státu 10 miliard, jsou pro ČR skutečně vážným varováním. Kabinet si nechal od legislativní rady vlády vypracovat právní posudek, který varuje před tím, že by kauza kolem TV3 mohla vyústit do dalšího arbitrážního jednání.

Blížící se další arbitráži se proto věnovala i Poslanecká sněmovna. "Několikrát jsem Sněmovnu upozornila na možné opakování s arbitráží s CME. V důsledku rozhodnutí rady TV3 skončila v konkursu a zahraniční investice tak byla zničena," uvedla poslankyně Vlasta Parkanová (KDU-ČSL), bývalá ministryně spravedlnosti. Podle ní už Sněmovna nemá páky, jak blížící se arbitráži zabránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám