Hlavní obsah

Elektřinu příští rok zdraží PRE i E.ON

– Praha/České Budějovice

Pražská energetika (PRE) zdraží v příštím roce elektřinu o 2,7 až 4,1 procenta podle tarifu jednotlivých zákazníků. Společnost E.ON Energie sice snížila pro rok 2013 cenu silové elektřiny o více než pět procent, po započtení regulovaných složek, které se zvýšily, si ale zákazníci v konečném součtu o několik procent připlatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud jde o PRE, tak domácnosti, které elektřinou netopí ani neohřívají vodu, ročně zaplatí zhruba o 400 korun víc než letos. Podle obchodního ředitele PRE Alexandra Slobody elektřina zdražuje kvůli podpoře obnovitelných zdrojů., PRE to částečně kompenzuje šestiprocentním zlevněním silové elektřiny.

„V rámci principu kolektivní solidarity všichni odběratelé elektřiny přispívají na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ uvedl Svoboda.

Jak sdělil mluvčí společnosti E.ON Energie Vladimír Vácha, po započtení regulovaných položek průměrná domácnost, která elektřinu používá ke svícení a provozu domácích spotřebičů, zaplatí zhruba o 335 korun více. „Domácnost, která používá elektřinu na přímotopné vytápění pak asi o 1690 korun více než dosud,“ doplnil Vácha.

Regulovanou složku firmy neovlivní

Firma dodává elektřinu zákazníkům na jihu Čech a na jihu Moravy.

„Regulované složky ceny a tím i jejich vliv na zvýšení konečné ceny pro zákazníka ovlivnit nemůžeme,“ vysvětlil předseda představenstva E.ON Energie Michal Šafář.

ČEZ elektřinu zdraží o 2,1 procenta.

Energetický regulační úřad upozornil, že zákazníci mohou výslednou cenu elektřiny ovlivnit volbou dodavatele. Ti se liší výší neregulované části ceny.

Zákazníci mohou výslednou cenu elektřiny ovlivnit volbou dodavatele. Ti se liší výší neregulované části ceny porovnejte ceny elektřiny a ceny plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám