Hlavní obsah

Elektřina na burze je nejlevnější za dvanáct let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti i firmy příští rok ušetří na účtech za elektřinu. Cena silové elektřiny je na burze nejnižší za dvanáct let a výrazný nárůst ceny se nedá očekávat ani příští rok. Podle Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou, plynem a emisními povolenkami ve 22 zemích, může navíc cena ještě klesnout.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen elektřiny

Článek

Loni se cena elektřiny pohybovala nad hranicí 36 eur za megawatthodinu (980 korun) a před čtyřmi lety se cena jedné megawatthodiny na celý následující rok dotkla úrovně 60 eur (1633 korun). V porovnání s rokem 2011 jde o pokles o více než polovinu. Aktuálně se cena pohybuje na 29 eurech za megawatthodinu (792 korun).

„Cena kontraktů na dodávku elektřiny pro příští rok je nejnižší za posledních dvanáct let. Dlouhodobý vývoj je od roku 2011 jednoznačně klesající, především kvůli pokračujícímu trendu zvyšování kapacit na produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu,“ řekl Jaroslav Codl, ředitel prodeje elektřiny a plynu Virtuse Energy.  Za aktuálním poklesem ceny elektřiny podle něj stojí hlavně levné uhlí.

Klesají akcie ČEZ

Růst cen elektřiny v příštím roce nepředpokládá ani analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

„U cen energetického uhlí v následujících třech letech s růstem nepočítáme,“ řekl Novinkám. Nečeká ani dramatický růst cen emisních povolenek.

Na cenu elektřiny pro konečné zákazníky působí několik vlivů najednou. Cena komodity vzniká tržně, regulovanou část pak tvoří související služby, jejichž cenu určuje  Energetický regulační úřad (ERÚ). Regulovaná cena tvoří asi polovinu z celkové ceny na faktuře a podle odborníků by i přes změnu metodiky výpočtu měla pro většinu odběratelů zůstat stabilní. Díky poklesu cen silové elektřiny tak mohou celkově ušetřit.

Kvůli poklesu cen elektřiny na burze také klesá hodnota akcií největší české energetické společnosti ČEZ. Ty se v posledních týdnech dostaly pod hranici 500 korun za akcii, loni se přitom obchodovaly až za 650 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám