Hlavní obsah

Elektřina letos zlevní jenom mírně, plyn výrazněji

Právo, Martin Procházka

Ceny elektřiny pro české domácnosti by se podle velkých dodavatelů v tomto roce příliš měnit neměly, dojde k velmi mírnému zlevnění. Naopak u plynu se lidé mohou těšit na relativně velké úspory.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Plynoměr

Článek

Domácnosti, které elektřinou vaří, ohřívají vodu a topí, mohou ročně ušetřit až několik stokorun. Ti, kteří elektřinu používají méně, změnu cen skoro nepocítí. Až polovinu zákazníků ale nové ceníky nemusí zajímat, protože si nechali ceny zafixovat až na několik let. Letos by ale mohly ceny klesnout, a tak se jim fixace ceny nevyplatí.

„Ceny komodit na trhu dlouhodobě klesají a současný pohled analytiků nenaznačuje, že by se tento trend měl v nejbližší době obrátit. Za takové situace nedoporučujeme zákazníkům zafixovat cenu na delší období,“ řekl Právu tiskový mluvčí společnosti Centropol Ladislav Šticha.

„Není to totiž výhodné, protože například při fixaci na dva roky mohou být ceny už po roce nižší než ty současné. Výjimkou jsou ceníky, které zákazníkům garantují, že jejich cena nikdy nevzroste a v případě poklesu cen také klesne,“ dodal.

Cena plynu klesne výrazněji 

Největší dodavatel plynu, skupina RWE, zlevní letos odběratelům plyn až o 13 procent. „Předpokládáme, že cena zemního plynu bude mírně klesat. Cena poklesne všem zákazníkům včetně těch, kteří s námi uzavřeli smlouvy na dva nebo tři roky,“ řekl mluvčí RWE Martin Chalupský. Cena pro ty, kteří plynem topí, klesne u RWE o téměř šest procent. Lidem, kteří na plynu jen vaří, se cena sníží o více než 13 procent.

Úspory zákazníkům slibují i alternativní dodavatelé. Největší z nich, Bohemia Energy, tvrdí, že proti dominantním dodavatelům garantuje svým zákazníkům o deset procent nižší cenu silové složky elektřiny.

Zdraží voda

Opačným směrem než u elektrické energie a plynu jdou ale například ceny vodného a stočného, které v některých oblastech vzrostou až o desetinu. Mírně zdražovat má rovněž dálkové vytápění. Až pětina v Česku spotřebované elektrické energie pochází z jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

Výběr článků

Načítám