Hlavní obsah

Ekonomka Horská odešla z výboru pro rozpočet, nesouhlasí s jeho sestavením

Novinky, Bohumír Žídek

Ekonomka Helena Horská rezignovala na funkci členky Výboru pro rozpočtové prognózy. Uvedla to v otevřeném rezignačním dopise premiéru Andreji Babišovi. Dopis je datován k sobotě a médiím byl rozeslán v pondělí. Horská nadále působí jako hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Foto: Raiffeisenbank ČR

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská rezignovala na funkci členky Výboru pro rozpočtové prognózy.

Článek

„Důvodem mého rozhodnutí je flagrantní porušení pravidel řádného sestavení státního rozpočtu pro rok 2021 a nerespektování obecných principů řádného hospodáře,” stojí v dopise.

Horská dále uvedla, že opakovaně volala po dodržování těchto principů, stejně jako po předložení nové prognózy daňových příjmů, která je aktuálně nerealistická. Navzdory tomu podle ní „nebyla projevena žádná snaha Ministerstva financí ČR o nápravu a zohlednění zveřejněných výtek k prognóze rozpočtu”.

Hlavně z fondu obnovy EU čerpejte rychle a účelně, vzkazují vládě ekonomové

Ekonomika

„Jako člen výboru jsem cítila spoluzodpovědnost za zajištění dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí. Za těchto okolností nemohu, ale ani nechci zastávat 'čestnou' funkci člena výboru,” uzavřela.

Předsedou výboru je hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek, místopředsedou potom hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Mezi další členy patří například Daniel Münich z think tanku IDEA při CERGE-EI nebo hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Výbor byl před rezignací Horské desetičlenný. Jeho úkolem je posuzovat objektivitu makroekonomických a fiskálních prognóz ministerstva financí, především z hlediska pravděpodobnosti jejich naplnění.

Reklama

Související články

Poslanci schválili rozpočet na rok 2021

Poslanci v pátek schválili rozpočet na rok 2021. Menšinová vláda ANO a ČSSD našla nakonec podporu u komunistů poté, co vyhověla jejich požadavku na přesun 10...

Výběr článků

Načítám