Hlavní obsah

Ekonomika vzrostla o 2,8 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí meziročně stoupla o 2,8 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 1,4 procenta. Vyplynulo to z prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ), který ho dnes zveřejnil na svém webu. K růstu HDP přispěla výhradně domácí poptávka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ředitele odboru národních účtů ČSÚ Vladimíra Kermieta pokračovalo ve 3. čtvrtletí zotavení české ekonomiky po koronavirové pandemii.

„Nejvíce si polepšila odvětví obchodu a služeb," uvedl. Upozornil ale, že mírný pokles zaznamenal zpracovatelský průmysl, kde se projevil nedostatek komponentů. „Velká část nedokončené produkce skončila v zásobách, což se naplno promítlo do negativního salda zahraničního obchodu," dodal Kermiet.

V Praze je na prodej nejméně nových bytů za 10 let, meziročně zdražily o 15 procent

Ekonomika

Analytici očekávali mírně vyšší čísla. Podle jejich odhadů HDP ve třetím čtvrtletí stoupl o 2,8 až 3,4 procenta. Mezičtvrtletně měl vykázat růst lehce pod dvěma procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám