Hlavní obsah

Ekonomika EU se ve čtvrtletí propadla nejvíce za 25 let

Novinky, bož

Ekonomika Evropské unie (EU) se ve druhém čtvrtletí meziročně propadla o 13,9 procenta. Ve srovnání s prvními třemi měsíci letošního roku potom hrubý domácí produkt (HDP) sedmadvacítky poklesl o 11,4 procenta. Vyplynulo to z aktualizovaných dat, jež v úterý zveřejnil Eurostat. Jedná se o největší pokles od roku 1995, kdy Eurostat tato data začal sledovat.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Finanční čtvrť ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

HDP eurozóny se meziročně snížil o 14,7 procenta. Meziměsíčně potom ekonomiky zemí platících eurem poklesly o 11,8 procenta.

Druhé čtvrtletí bylo stále poznamenáno opatřeními proti šíření nemoci covid-19, připomněl Eurostat.

Z členských států mezi čtvrtletími nejvíce klesl HDP Španělska, o 18,5 procenta. Následuje Chorvatsko s poklesem o 14,9 procenta a Maďarsko, jehož ekonomika spadla o 14,5 procenta.

Historický propad. Česká ekonomika poklesla o 11 procent

Ekonomika

Naopak nejmenší propad mezi čtvrtletími zaznamenalo Finsko – o 4,5 procenta. Následuje Litva s poklesem o 5,5 procenta a Estonsko, jehož HDP se snížil o 5,6 procenta.

Spotřeba domácností oproti předchozímu čtvrtletí klesla v celé EU o 12 procent a v eurozóně o 12,4 procenta. Došlo také k výraznému poklesu exportu – o 18 procent v eurozóně a o 17,8 procenta v rámci celé sedmadvacítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám