Hlavní obsah

Ekonomika by měla letos růst o 2,6 procenta. Ministerstvo financí zlepšilo odhad

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta. V listopadu odhadovalo růst HDP 2,5 procenta. Za možné riziko považuje brexit, změnu politiky USA či volby ve Francii a Německu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

Kromě odhadu pro letošní rok informovalo ministerstvo i o zlepšeném odhadu růstu pro rok loňský — zvýšil se na 2,5 procenta z předchozích 2,4 procenta.

Hlavním tahounem hospodářského růstu byla loni spotřeba domácností, která těžila z dobré situace na trhu práce, rostoucího disponibilního důchodu a vysoké důvěry spotřebitelů.

„Naopak investice hospodářský růst tlumily z důvodu vysoké srovnávací základny roku 2015, jež byla znatelně ovlivněna investicemi spolufinancovanými fondy Evropské unie z minulého programového období,” uvedlo ministerstvo.

V roce 2015 rostlo HDP Česka o mimořádných 4,5 procenta.

Průměrnou míru inflace úřad pro letošní rok odhaduje ve výši dvou procent, příští rok by měla klesnout na 1,6 procenta. Míra nezaměstnanosti počítaná podle metodiky ČSÚ by se oba roky měla udržet na 3,9 procenta.

Rizika: Politika a banky 

V roce 2018 by měl ekonomický růst podle prognózy mírně zpomalit na 2,4 procenta.

„Nastíněný makroekonomický vývoj by mohl být nepříznivě ohrožen zejména riziky ve vnějším prostředí. Jedná se především o důsledky referenda o setrvání Spojeného království v Evropské unii, další zpomalení růstu čínské ekonomiky či vysoký podíl nesplácených úvěrů v některých významných evropských bankách,” uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

„Globální ekonomický růst by mohl být negativně ovlivněn případnou změnou ve směřování hospodářské politiky Spojených států, nejistotu pak mohou ještě dále zvýšit blížící se volby ve Francii a v Německu,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám