Hlavní obsah

Ekonomická migrace pomáhá zemím k růstu hospodářství, ukázala studie

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomická migrace pomáhá ekonomice cílových zemí. Vyplynulo to z mezinárodní studie litevského think-tanku Lithuanian Free Market Institute, která byla vypracována ve spolupráci s českým Centrem ekonomických a tržních analýz (CETA) a dalšími výzkumnými institucemi ze Slovenska, Bulharska, Polska a Estonska.

Foto: Petr Horník, Právo

Ve zdravotnictví pracuje velké množství pracovníků ze zemí mimo EU. Ilustrační snímek

Článek

Mnoho evropských zemí již v tuto chvíli potřebuje zahraniční pracovníky, aby byl v jejich ekonomikách dostatečný počet zaměstnanců. Počet domácích zaměstnanců snižuje demografický vývoj (nedostatečná porodnost) ve všech evropských zemích s výjimkou Albánie.

Podle analytika CETA Michala Hejla některé závěry studie lze v Česku pozorovat již dnes. „Například ve zdravotnictví pracuje velké množství pracovníků ze zemí mimo EU, zvláště Ukrajinců. Tito pracovníci pomáhají kompenzovat odchod mladých lékařů na západ,“ uvedl.

Nejvíce odcházejí lidé z východu a jihu

Za prací nejčastěji odcházejí lidé z východu Evropy a ze zemí, jež se potýkají s ekonomickými potížemi jako Řecko nebo Španělsko. Česko je v tomto ohledu v plusu, více lidí do něj přichází za prací, než kolik jich odchází. Nejvíce Čechů odchází do bohatších zemí jako Německo, Švédsko nebo Lucembursko.

I přesto, že do Česka přichází více lidí, než jich odchází, se tuzemská ekonomika potýká s nedostatkem pracovní síly. „Mnoho klíčových sektorů ekonomiky je tak postiženo nedostatkem pracovníků na trhu práce, který brzdí jejich růst. Jedním z řešení je podpora příchodu kvalifikovaných pracovníků nehledě na jejich národnost,“ uvedl spoluautor studie Pavel Peterka s tím, že počet zaměstnanců ze zemí mimo evropskou osmadvacítku v Česku stále roste.

Studie přichází s několika návrhy zjednodušení a zpřehlednění procesu vydávání víz pracovníkům ze zemí mimo EU. Jde zejména o úplnou digitalizaci procesu a vytvoření jednoho kontaktního místa pro všechny administrativní povinnosti. Dalším návrhem je prodloužení platnosti pracovních povolení a zjednodušení jejich obnovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám