Hlavní obsah

E.ON zvedne ceny energií, plyn zdraží o polovinu

Zdražování energií čeká odběratele i na podzim. Stálí zákazníci E.ONu budu mít nový ceník od září. Připlatí si zhruba o 15 procent více z celkové ceny, kterou za elektřinu doteď platili. U plynu je nárůst o 50 procent z celkové ceny, řekla mluvčí společnosti Martina Slavíková. Zdražení se nedotkne zákazníků s platnou fixovanou cenou. Energie zdražují také další dodavatelé, například ČEZ nebo PRE.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Slavíkové domácnost s menší spotřebou, která elektrickou energii používá pro běžné účely jako svícení nebo zapojení běžných elektrospotřebičů a má roční spotřebu zhruba 1,5 MWh, zaplatí měsíčně o zhruba 110 korun více než dosud.

Pozor na výši záloh

S novými cenami upraví E.ON také výši záloh. „Zhruba 80 procent našich zákazníků má už dnes nastavené své zálohy tak, že dokážou pokrýt i plánované zdražení ceníků. U zbylé pětiny klientů budeme muset zálohy od září navýšit. V poslední době vidíme i zvýšený zájem o úpravu záloh ze strany samotných zákazníků," řekl místopředseda představenstva E.ON Energie Jan Zápotočný.

Ke zvýšení cen přiměla firmu dlouhodobě nepříznivá situace na energetických burzách, kde pro své zákazníky kupuje elektrickou energii i zemní plyn.

Právě cena plynu je v současnosti vysoká, neboť ji přímo ovlivňuje válka na Ukrajině a s ní spojené omezené dodávky z Ruska. A cenově příliš výhodná není podle E.ONu ani alternativa v podobě zkapalněného plynu (LNG).

„Protože sami plyn nevyrábíme, ale nakupujeme ho právě na trzích, musíme na zdražování bohužel reagovat a zvyšovat naše ceny,” uvádí E.ON na svém webu.

S elektřinou je to pak podobné, jelikož část elektřiny se vyrábí v plynových elektrárnách. Situaci navíc ztěžuje trh s emisními povolenkami. „Od podzimu 2021 výrazně rostou ceny emisních povolenek, které zvyšují náklady na výrobu elektřiny třeba v uhelných elektrárnách,” vysvětluje E.ON zákazníkům zdražování.

Dvě hlavní firmy skupiny E.ON zvedly čistý zisk o miliardu

Ekonomika

Zdražují i ostatní

ČEZ zdražil elektřinu v nejběžnějším tarifu pro domácnosti (D02d) v produktu fixovaném na tři roky už od 1. července, od 1. srpna zdražuje znovu. Nyní stojí jedna megawatthodina 6025 korun, od srpna 7464 korun, tedy o více než pětinu. U produktu s fixací na dva roky vzroste cena meziměsíčně o sedm procent na 7501 korun.

Pražská energetika zdražuje od 1. srpna nefixovaný produkt PRE Proud Nefix z původních 4879 Kč na 7505 Kč za megawatthodinu, tedy zhruba o polovinu. Zdražení nemůže vyloučit ani Pražská plynárenská. "Vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu do budoucna nelze zvýšení cen vyloučit. V tento moment je to však zatím ve stadiu analýz a úvah," řekl mluvčí Miroslav Vránek.

Stát půjčí ČEZu až 74 miliard

Ekonomika

Řada dodavatelů zdražila již od 1. července. Například firma innogy zdražila u plynu produkt Optimal fixovaný na tři roky o sto korun na 2510 Kč za megawatthodinu. O stokorunu zdražila innogy také produkt na jeden rok Start 12 a produkt na tři roky Garance 36, a to na 2745 Kč, respektive 2540 Kč.

Zdražoval také Centropol. K 1. červenci se zvýšila cena za elektřinu u produktu Mini fixovaného na tři roky z původních 5205 Kč na 6381 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám