Hlavní obsah

E.ON chce převzít španělskou Endesu

Právo, ČTK, pro

Německá energetická skupina E.ON překvapivě vstoupila do boje o převzetí jejího španělského konkurenta, firmy Endesa. Nabídla za ni 29,1 miliardy eur (zhruba 828 miliard Kč). Pokud E.ON se svým záměrem uspěje, vznikl by největší energetický koncern světa.

Článek

O Endesu usiluje také její domácí rival Gas Natural, jeho nabídka je ale nepřátelská a Endesa se jí brání. Gas Natural navíc za Endesu nabídl jen 22 miliard eur, takže jeho nabídka již není atraktivní.

Němci jsou ochotni za španělský podnik zaplatit hotově, zatímco Gas Natural by zaplatit jen část ceny a zbytek by dorovnal vlastními akciemi. Cílem Němců je etablovat se na trzích s nejrychlejším růstem.

E.ON je dodavatelem elektřiny a zemního plynu a má významné postavení i na českém trhu. Záměr převzít Endesu znamená, že E.ON se přidal k ostatním podnikům v odvětví, které se po letech restrukturalizace začínají slučovat. V cenách energií se ale krok německé firmy podle analytiků zřejmě neodrazí.

"Ceny budou reagovat jen na chybějící výrobní kapacity v Evropě, a ne na slučování společností," řekl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Španělská firma i vláda vyčkávají

Endesa zatím na nabídku E.ON nezareagovala a učiní tak až po schůzce správní rady. Zdroje blízké podniku nicméně tvrdí, že Endesa nabídku považuje za velmi dobrou a zřejmě ji přijme. Jiné zdroje však upozorňují, že možná nejprve zahájí s Němci jednání ve snaze "vytlačit z nich trochu víc peněz".

Analytici odhadují, že E.ON má na účtech asi 20 miliard eur a zatím nemá představu, jak by je nejúčelněji využil. Trh zatím návrh hodnotí příznivě. Fúzí s Endesou by E.ON vstoupil na energetický trh ve Španělsku, Francii, Itálii a v Latinské Americe.

E.ON nepředpokládá, že by regulační orgány měly kvůli návrhu sloučení námitky, nicméně analytici finanční společnosti Dresdner Kleinwort Wasserstein očekávají politické dopady. Španělská vláda totiž preferovala spojení firem Gas Natural a Endesa, protože jde o domácí podniky. Cílem vlády je mít v energetickém sektoru velký silný podnik schopný konkurovat na globálním trhu.

Evropská komise chce větší konkurenci

Vlažný postoj k oznámení německé skupiny dal ve španělském rozhlase najevo mluvčí vlády Fernando Moraleda.

"Budeme respektovat pravidla," řekl. Dodal však, že energetický sektor není jako každý jiný a vlády chtějí mít domácí podnik, který bude mít na regulovaném trhu významný vliv.

E.ON se svým návrhem přichází jen pár dnů poté, co Evropská komise dala najevo, že praktiky evropských energetických podniků může podrobit dalšímu vyšetřování. Podle komise je nutné, aby v sektoru existovala větší konkurence, a nelíbí se jí ani růst cen energií.

RWE Energy a E.ON Energie se dohodly ve středu na výměně podílů v plynárenských firmách v Česku. [celá zpráva].

Největší energetické podniky v Evropě
firmazemětržní hodnota (v mld. USD)
EdFFrancie90,4
E.ONNěmecko77,2
EnelItálie50,6
RWENěmecko46,9
EndesaŠpanělsko32,2
Gaz de FranceFrancie32,1
UESRusko28,6
ElectrabelBelgie27,7
CentricaBritánie18,0
VattenfallNěmecko10,3
Zdroj: Reuters, The Wall Street Journal

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám