Hlavní obsah

Dvojí ceny vyvolávají na Slovensku problémy

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovensko se stále intenzivněji připravuje na přechod na euro od 1. ledna 2009. Od konce srpna už mají obchodníci a živnostníci povinnost uvádět ceny ve slovenských korunách i v eurech. Od zavedení dvojích cen uplynulo několik týdnů, ale stále se objevují vážné nedostatky. Kontroloři Slovenské obchodní inspekce (SOI) zaznamenali nedostatky v polovině kontrolovaných provozů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Článek

Obchodníci neměli viditelně umístěný kurs 30,126 Sk za euro a někteří měli tento údaj uvedený nesprávně. Duální označení chybělo na stovkách výrobků. Inspektoři se setkali i s nesprávnými propočty slovenské koruny na eura a se zaokrouhlováním cen.

„Kontrola nás nemile překvapila. Tak špatné výsledky jsme nečekali. Ani ve snu nás nenapadlo, že někdo bude například zaokrouhlovat konverzní kurs,“ uvedla ředitelka SOI Naděžda Machútová.

Za předražování hrozí až vězení

Inspektoři jsou k obchodníkům zatím shovívaví a na nedostatky pouze upozorňují. Pokud nedostatky nebudou odstraněny do další kontroly, přijdou pokuty. Ty se mohou pohybovat od 1500 do 3000 eur.

V extrémních případech, kdy obchodník v souvislosti se zavedením eura nepřiměřeně zvýší ceny, může skončit i ve vězení. Vláda v tomto smyslu změnila trestní zákon. Za porušení cenové disciplíny bude moci jít obchodník za mříže na šest měsíců až tři roky. Výše trestu bude záviset na výši škody. Novelu zákona ještě musí schválit parlament.

Povinnost dvojího zobrazování cen se netýká všech. Například obchodníci s méně než pěti zaměstnanci nemusí nové cenovky vystavit přímo na pultech. Stačí, když na viditelném místě vyvěsí ceník v obou měnách. Dvojí ceny rovněž nejsou na čerpacích stanicích a v taxících.

Eurobankovky si půjčí v Rakousku

Slovensko si před zavedením eura půjčí od Rakouské národní banky 188 miliónů eurobankovek v celkové hodnotě sedmi miliard eur. Jejich převoz zabezpečí speciální jednotky obou států. Slovensko razí vlastní euromince v Kremnické mincovně. Do konce roku jich vyrazí 500 miliónů kusů.

Přední strana euromincí je pro všechny státy eurozóny stejná. Zadní stranu slovenských v hodnotě jedno a dvě euro bude zdobit státní znak: dvojitý kříž na trojvrší, euromince v hodnotě 10, 20 a 50 centů Bratislavský hrad, mince v hodnotě 1,2 a 5 centů hora Kriváň.

V průběhu prosince si budou moci zájemci koupit takzvaný startovací balíček s euromincemi, který by měl Slovákům přechod na euro usnadnit. Obsahovat bude 45 mincí v celkové hodnotě 500 slovenských korun (16,60 eura). Celkem bude k dispozici 1,2 miliónu těchto balíčků.

Slovenská měna bude postupně stahována. Z oběhu by se mělo vrátit 148 miliónů kusů bankovek a 453 miliónů mincí. Banky budou bezplatně měnit korunové mince šest měsíců po zavedení eura, bankovky ještě rok. Ještě 16 dnů po 1. lednu 2009 bude možno na Slovensku platit i v korunách, ale zpět dostane nakupující už jenom eura.

Reklama

Související témata:

Související články

Budovu Národní banky Slovenska balí do eura

Blížící se zavedení eura na Slovensku symbolizuje postupné zahalování budovy Národní banky Slovenska (NBS) do megaboardu s jednoeurovou mincí. Obrovský plakát...

Slovensko umožní kvůli euru regulaci cen

Slovenský parlament ve středu schválil novelu zákona o cenách, která umožní regulaci cen v souvislosti s přechodem země na euro od 1. ledna 2009. Pokud novelu...

Výběr článků

Načítám