Hlavní obsah

Dvě třetiny Čechů nemají dost peněz na letní dovolenou v zahraničí

Letní zahraniční dovolená je lákadlem pro mnohé Čechy. Bohužel téměř dvě třetiny z nich si takovou dovolenou nemohou dovolit z důvodu špatné finanční situace, vyplynulo to z průzkumu společnosti SANEP. Přes 45 % Čechů pak plánuje dovolenou během roku, téměř třetina (29,2 %) české populace netráví dovolenou ani v zahraničí, ani v tuzemských rekreačních střediscích.

Foto: Stringer , Reuters

Letní dovolenou u moře si řada Čechů nemůže z finančních důvodů dovolit.

Článek

Bleskový průzkum společnosti proběhl v období 30. května - 13. června mezi 17 339 dotazovanými ve věkovém rozmezí 18 - 69 let.

Výběr dovolené závisí na řadě okolností a faktorů. Ovšem tím nejdůležitějším jsou celkové náklady spojené s dovolenou, které označilo za hlavní faktor 40,4 % respondentů. Podle názoru 24,9 % dotázaných je tím nejdůležitějším faktorem pro výběr dovolené cena zájezdu či jiné formy letního pobytu. Pomyslná třetí příčka na žebříčku důležitosti náleží dle mínění 24,3 % dotázaných místu, kde by se případná dovolená měla odehrávat. Doprava je pak zásadním kritériem pro 2,9 % dotázaných.

Pro cestování za dny letního volna hodlá nadpoloviční většina dotázaných (52,3 %) využít automobil. Leteckou dopravu se chystá využít 13,6 % dotázaných. Autobus volí jako hlavní dopravní prostředek pro svou dovolenou 9,6% respondentů. Vlaky, které se na rozdíl od okolních států netěší u Čechů větší oblibě, hodlá využít pouze 6,3 % respondentů. Nejméně respondentů (0,4 %) se pak na dovolenou chystá využít motorku, loď, či autostop (0,1 %).

Letní dovolenou plánuje v průběhu celého roku 45,6 % dotázaných. I letos je poměrně vysoký počet (34,7 %) respondentů, kteří si patrně vinou finanční situace nebo pracovního vytížení dovolenou neplánují vůbec. Zájezdy na poslední chvíli, tzv. Last Minute, které má ve své nabídce většina cestovních kanceláří, hodlá využít 12,2 % dotázaných. Rok dopředu si pak dovolenou plánuje pouze 5 % respondentů.

Tuzemsko jako místo trávení dovolené je letošní volbou pro 34,1 % dotázaných. Nějakou ze zahraničních destinací hodlá v letošním roce navštívit 26,1 % respondentů. Poměrně vysoký počet respondentů 29,2 % však uvedl, že nebude trávit dovolenou ani v domácích letoviscích, ale ani v zahraničí. Je tak zjevné, že pro mnoho Čechů je vzhledem k jejich finančním možnostem jedinou volbou jejich vlastní obydlí. Svoji roli však může hrát v tomto případě i pracovní či zdravotní omezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám