Hlavní obsah

Dvě největší německé banky chystají sloučení, odbory se děsí

Dvě největší německé banky Deutsche Bank a Commerzbank potvrdily jednání o fúzi. Spojením, které podporuje německá vláda, by vznikla třetí největší banka v Evropě. Desetitisícům stávajících zaměstnanců hrozí vyhazov.

Foto: Profimedia.cz

Budovy Deutsche Bank a Commerzbank ve Frankfurtu

Článek

„Potvrzujeme, že jsme zapojeni do jednání s Commerzbank,” uvedla v neděli ve sdělení Deutsche Bank. Commerzbank uvedla, že banky se dohodly na zahájení rozhovorů „s otevřeným výsledkem".

„Možnému sloučení dvou největších německých bank založených shodou okolností ve stejném roce 1870 nebude německá vláda bránit. Sama je k takovému kroku pobízí, protože v době další ekonomické krize už nechce, aby se německé firmy a podniky musely spoléhat na zahraniční bankovní domy,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Zleva šéfové Commerzbank Martin Zielke a Deutsche Bank Christian Sewing na bankovním kongresu ve Frankfurtu po boku prezidenta ECB Maria Draghiho.

Sloučením obou bank by vznikl kolos takového rozsahu, že v Evropě by rázem zůstaly už jen dvě ještě větší banky: britská HSBC a francouzská BNP Paribas.

Deutsche Bank a Commerzbank na konci loňského roku zaměstnávaly dohromady více než 133 000 lidí na plný úvazek.

„Odboráři se z pochopitelných důvodů obávají propouštění. O místo může přijít až třicet tisíc lidí. Z pohledu odborů je nesmyslné slučovat dvě tak velké banky z jednoho regionu, dokonce z jednoho města, Frankfurtu, protože tak vzniká více duplicit, než pokud by se slučovaly banky z naprosto odlišných regionů. Více duplicit značí více propouštění,” dodal Kovanda.

Německý ministr financí Olaf Scholz opakovaně zdůrazňuje, že Německo potřebuje silný bankovní sektor. Společnosti Deutsche Bank a Commerzbank se v poslední době potýkají s problémy a vláda doufá, že spojením by získaly na síle.

Akcie rostou

Německá vláda firmu Commerzbank podpořila v době globální finanční krize a stále v ní vlastní více než 15procentní podíl. Deutsche Bank se zase potýkala s vysokými pokutami v USA za údajné manipulace úrokovou sazbou i jiné prohřešky.

Nyní jsou obě banky alespoň zpátky v zisku. Deutsche Bank se dostala do černých čísel poprvé po čtyřech letech. Zatímco v roce 2017 vykázala banka ztrátu 735 milionů eur, loni měla čistý zisk 341 milionů eur (8,6 miliardy Kč). Commerzbank loni dosáhla čistého zisku 865 milionů eur (21,9 miliardy Kč), což je téměř sedmkrát více než v předchozím roce.

Akcie Deutsche Bank v pondělí ráno na burze ve Frankfurtu posilovaly o čtyři procenta, akcie Commerzbank skoro o šest procent.

Tržní hodnota Deutsche Bank se nyní pohybuje kolem 16 miliard eur (přes 400 miliard Kč), zatímco tržní hodnota Commerzbank činí pouze devět miliard eur (zhruba 230 miliard Kč). Britská HSBC má přitom tržní hodnotu kolem 125 miliard liber (3,7 bilionu Kč) a francouzská BNP Paribas zhruba 55 miliard eur (1,4 bilionu Kč), píše agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám