Hlavní obsah

Dva roky od zákazu billboardů jich u dálnic zůstávají stovky

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz billboardů v ochranném pásmu slaví dva roky. Přesto bylo podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) odstraněno zatím jen 1118 billboardů. Podle starších odhadů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bylo na dálnicích kolem 1500 nelegálních billboardů k odstranění. Pokud je odstraněno 1118 z nich, znamená to, že jich zbývá necelých 400. Zmizet přitom měly už k prvnímu září 2017.

Foto: Lucie Moučková, Novinky

Billboardy na D8

Článek

Za poslední dva měsíce od dálnic zmizela necelá stovka reklamních zařízení. Někteří vlastníci reklam podle úřadu umísťují do ochranných zón nová zařízení, případně je přesouvají na jiná místa.

„Práce silničních správních úřadů i ŘSD je tak značně složitá a řízení vedoucí k odstranění musí být neustále obnovována,” uvedla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Ťokova akce kulový blesk trvá už dva roky

Podle zákona měli provozovatelé reklamy odstranit billboardy z takzvaných ochranných pásem 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy do konce srpna 2017.

Tehdejší ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) se ještě v polovině roku 2017 s odkazem na akci „kulový blesk“ dušoval, že v září budou všechny billboardy pryč.

Majitelé billboardů však v řadě případů dávali najevo odpor proti nové legislativě a odmítali spolupracovat. Na konci srpna 2017 billboardy provozovatele Czech Outdoor ze skupiny BigBoard zaplnila zobrazení české státní vlajky.

Později bývalý ministr svůj slib upravil s tím, že odstraňování billboardů potrvá „řádově měsíce“. V tuto chvíli jde již téměř o 21 měsíců.

Reklama

Související články

Dálnice zaplavily české vlajky na billboardech

Billboardy kolem českých dálnic zaplnily české státní vlajky. Svaz provozovatelů venkovní reklamy (SPVR), který sdružuje více než dvě třetiny majitelů těchto...

Výběr článků

Načítám