Hlavní obsah

Důvěra německých podnikatelů v tamní ekonomiku je nejvyšší od května 2014

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra podnikatelů v německou ekonomiku se překvapivě zvýšila. Podle indexu podnikatelského klimatu Institutu ifo od srpna vzrostla o 3,3 bodu na 109,5 bodu, což je nejvyšší hodnota od května 2014.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku

Článek

Index celkové nálady podnikatelů pak stoupl o 1,8 bodu na 114,7 bodu. Index očekávání stoupl o 4,4 bodu na 104,5 bodu.

„Odhady aktuální nálady nebyly ještě nikdy tak dobré. Pro nadcházející měsíce počítají podniky dokonce ještě s dalším zlepšením,“ informoval předseda Institutu ifo Clemens Fuest v tiskové zprávě.

Optimismus majitelů firem překvapil německé ekonomy, uvedl ekonomický deník Handelsblatt. Index vychází z průzkumu mezi sedmi tisíci podnikatelů.

Obavy z brexitu jsou minulostí, ekonomika poroste

„Finanční trhy počítaly s tím, že index bude stagnovat na srpnové úrovni,“ sdělila Novinkám ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Díky dobré situaci na trhu práce a uvolněnější fiskální politice by si německá ekonomika mohla ve třetím čtvrtletí polepšit i o více než půl procenta mezikvartálně. Za celý letošní rok by to pak mělo být 1,6 procenta,“ dodala.

„Zlepšení nálady souvisí především s domácí konjunkturou,“ řekl pro Reuters ekonom VP Bank Thomas Gitzel. Podle něj se navíc ukázalo, že podnikatelé již překonali své obavy z brexitu. Právě ten se zřejmě projevil na předchozím poklesu indexu, k němuž došlo v létě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám