Hlavní obsah

Dukovany mají problémy s motorem dieselového generátoru, odstaví druhý blok

V Jaderné elektrárně Dukovany začne v pátek ve 23 hodin neplánovaná odstávka druhého výrobního bloku. Technici budou opravovat závadu na motoru jednoho ze záložních dieselových generátorů. Odstávka bude krátkodobá, uvedl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Druhý blok Jaderné elektrárny Dukovany čeká neplánovaná týdenní odstávka.

Článek

Podle údajů zveřejněných na webu firmy ČEZ by měla být výroba v tomto bloku obnovena o týden později, v pátek 5. ledna. Zbývající tři bloky Dukovan zůstávají v provozu.

Závadu v motoru jednoho ze záložních dieselových generátorů zjistili technici při pravidelných zkouškách zařízení. V elektrárně je takových záložních generátorů 18. „Jde o zařízení, které by dodávalo elektřinu v případě, kdy by nefungoval ani jeden blok a nebyla k dispozici elektřina z přenosové sítě včetně linek záložního napájení,” upřesnil mluvčí s tím, že zatím nebyly nikdy naostro využity.

Na odběratele nebude mít podle mluvčího odstávka vliv, protože spotřeba elektřiny je v tomto období se svátky až o pětinu nižší než v běžných pracovních dnech.

„Elektřiny tak bývá přebytek a je nutné její množství regulovat. I z tohoto důvodu Jaderná elektrárna Dukovany v uplynulých dnech snižovala svůj výkon o více než deset procent,” uvedl Bezděk.

Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu celkové spotřeby elektrické energie v Česku.

Reklama

Výběr článků

Načítám