Hlavní obsah

Důchodová komise plánuje minimální penzi

Právo, ČTK, svj

Důchodová komise debatovala o zásadách nastavení případného minimálního důchodu v Česku. Propočty a simulace i s dopady na státní rozpočet by měla dostat v lednu, uvedla po pátečním jednání předsedkyně Danuše Nerudová. Konkrétní částky minimální penze nechtěla zatím předem přibližovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zástupci politických stran po zasedání komise řekli, že se mluvilo o případné minimální penzi ve výši 30 procent průměrné mzdy. Státem garantovaný minimální důchod by měl být podle plánů ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) vyplácen z nového nultého pilíře systému penzí. Průměrná hrubá mzda v prvním pololetí činila 33 297 korun, 30 procent například z této částky je necelých 10 tisíc korun.

Doba v penzi se prodlužuje, trvá v průměru 24,28 roku

Domácí

„V navrhovaném materiálu byly tři varianty. Variantou taktéž bude ta, kdy by byl nulový dopad na veřejné finance. Ukazovali jsme rozpětí asi 10 tisíc až 11 tisíc korun (minimální penze). Vše je činěno s ohledem na stav veřejných financí. Budou se rozpracovávat jednotlivé modely a v tuto chvíli bych nerada predikovala, zda ta částka bude deset tisíc, šest tisíc, jedenáct tisíc,“ uvedla Nerudová.

Veřejný penzijní pilíř by se rozdělil

Průměrný důchod, který v červnu činil 13 426 korun, se od ledna zvýší o 900 korun měsíčně. Česká správa sociálního zabezpečení na konci června vyplácela přes 2,89 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních penzí. Starobních důchodců bylo téměř 2,41 milionu.

Přehledně: O kolik si od ledna polepší důchodci

Finance

Komise se na minulém jednání dohodla na tom, že by se měly připravit podrobnější podklady k případnému rozdělení nynějšího veřejného důchodového pilíře na dva.

Z nového nultého pilíře by se hradila solidární část penze z daní, tedy zmíněný minimální důchod. Z prvního pilíře by pak lidé dostávali zásluhovou část důchodu, která by se platila z vybraného pojistného.

Nerudová řekla, že toto rozdělení představuje „nejčistší variantu“, výsledkem může být ale model „něco mezi“.

Dřívější penze pro náročné profese?

Komise jednala i o dřívější penzi náročných profesí. Podle Nerudové se debata vedla o tom, že by se za každých deset let rizikové práce mohl věk odchodu do penze snížit o rok. Týkat by se to mohlo pracovníků v tzv. čtvrté kategorii, jimž hrozí v zaměstnání vážné ohrožení zdraví.

Jde například o práce ve velkém hluku, ve vysoce prašném prostředí či v extrémním horku nebo práce v chemických a biologických laboratořích, při nakládání s vysoce nebezpečnými materiály a látkami. Zaměstnavatelé by u těchto pracovníků platili vyšší odvody. Záležitost by měla nyní řešit koalice a tripartita, komise se k ní už vracet nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfka důchodové komise Danuše Nerudová při rozhovoru pro deník Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám