Hlavní obsah

Důchodci by si mohli příští rok polepšit o 65 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Starobní důchody by mohly v příštím roce podle současných pravidel vzrůst v průměru přibližně o 65 korun. Informoval o tom ministr práce František Koníček. Od ledna dostali starobní důchodci a důchodkyně přidáno v průměru 137 korun, průměrná penze by tak měla měsíčně činit 10 913 korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Penze zvyšuje vláda svým nařízením, rostou vždy od ledna. „Ani vláda, ani já jako ministr nemáme jiné možnosti, než které nám umožňuje zákon. Podle toho, co nám podle statistických údajů vychází, považuju to téměř za neřestné a nemravné, protože valorizace bude v průměru činit nějakých 63 či 65 korun,“ uvedl Koníček s tím, že zákon o zvyšování penzí musí respektovat.

Podle ministra by pevná část penze, která je pro všechny důchodce stejná, mohla růst o 60 korun. Zvedla by se tak na 2390 korun. Nyní činí 2330 korun. Pohyblivá částka by se tedy podle nynějších odhadů zvýšila zhruba o tři až pět korun.

Důchody se do loňska zvedaly vždy od počátku roku o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letoška rostou už jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen. Omezení valorizace na tři roky patřilo ke škrtům, díky nimž chtěla bývalá Nečasova vláda udržet schodek rozpočtu a zemi dál nezadlužovat. Počítala s tím, že by tak stát do roku 2015 mohl ušetřit celkem 47,7 miliardy korun.

Související téma

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

František Koníček

Zákon o důchodovém pojištění mluví ale o tom, že se penze zvyšují „nejméně“ o třetinu růstu cen a reálných mezd. Kabinet by tedy mohl případně ve svém nařízení přikročit i k vyšší částce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám