Hlavní obsah

Druhý temelínský blok obnovil výrobu elektřiny

Právo, kal
Aktualizováno

Připojením turbogenerátoru k přenosové soustavě skončila v pondělí ráno odstávka druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín, která trvala 73 dní. Vůbec poprvé energetici řídili celou odstávku ze speciálního centra.

Foto: archiv JETE

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Během odstávky se vyměnila čtvrtina paliva a zmodernizoval se kompenzátor objemu, který patřil k nejdůležitějším činnostem. Energetici zvládli během 73 dnů přes deset tisíc kontrol a oprav. Plného výkonu by měl druhý blok dosáhnout během tohoto týdne.

„V této odstávce jsme zúročili dobrou přípravu i změny posledních let. Všechno do sebe správně zapadalo, perfektně fungovala spolupráce a díky tomu jsme spustili blok o několik dní dříve. Teď budou důležité první dny provozu, podobně jako u auta, které po několika týdnech opustí servis,“ řekl Právu ředitel Divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek.

Druhý temelínský blok zatím vyrábí elektřinu při padesátiprocentním výkonu reaktoru a postupně bude zvyšován. Až bude výkon na osmdesáti procentech, uskuteční se energetické testy. Technici zároveň sledují chování dalšího zařízení v jaderné a nejaderné části.

„Lze to přirovnat k hodinářské práci. Je to zařízení, které váží zhruba dva tisíce tun a některé jeho části se pohybují nadzvukovou rychlostí. A my ho musíme vyvážit a sestavit s přesností na setiny milimetru,“ dodal Zronek.

Od začátku roku vyrobila elektrárna Temelín 9,137 miliónu megawatthodin elektřiny. Temelín má dva jaderné bloky. Odstávka prvního bloku pro výměnu paliva začne v závěru roku, plánuje se také na tři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám