Hlavní obsah

Drtivá většina Čechů je proti zavedení eura

Proti zavedení eura je 85 procent Čechů, vyplývá z výsledků průzkumu společnosti Ipsos. Pro urychlené zahájení příprav na přijetí eura se vyslovilo 12 procent lidí. Autoři průzkumu upozorňují, že se postoj Čechů k přijetí společné evropské měny během posledních dvou let příliš nezměnil.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

V říjnu 2013 bylo proti zavedení eura 87 procent lidí, opačný názor mělo sedm procent dotazovaných. Nejméně negativní jsou k přijetí eura vysokoškoláci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nejbližší možný termín pro vstup Česka do eurozóny je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2020. Na stanovení takového termínu ale podle předsedy vlády v koalici neexistuje shoda. Přijetí eura dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman, na schůzce s ním se Sobotka počátkem dubna shodli na potřebě zintenzivnit o tomto tématu debatu.

Během jara by se tak k tématu vstupu do eurozóny měl Zeman a Sobotka sejít s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem a členem bankovní rady ČNB Jiřím Rusnokem, kterého Zeman plánuje příští rok jmenovat na Singerovo místo.

Česko podobně jako ostatní unijní státy v přístupové smlouvě přislíbilo euro přijmout. Zatím ale Česká republika není ani součástí systému směnných kurzů označovaného jako ERM II, v němž musí země být před zavedením společné měny nejméně dva roky.

Anketa

Jste pro zavedení eura?
ano
13 %
ne
87 %
Celkem hlasovalo 18837 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám