Hlavní obsah

Dřevěná skládačka z Číny je nebezpečná, ČOI její prodej zakázala

Novinky, pit
Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodej dřevěné skládačky čínského původu a její stažení z trhu. Více než polovina ze 48 kostek je totiž příliš malých, což by mohlo být nebezpečné pro děti. Ty by je mohly vdechnout nebo spolknout, uvedl mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Foto: Česká obchodní inspekce

Nebezpečná skládačka z Číny

Článek

„Zejména malé děti chtějí hračky vnímat všemi smysly, tedy nejen je vidět a ohmatat, ale často i ochutnat, což může v tomto případě skončit tragicky. Proto doporučuji u hračky zvážit, jestli její jednotlivé malé části neohrozí zdraví a život malého uživatele,“ sdělil ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský s tím, že skládačka bude nahlášena do databáze nebezpečných výrobků RAPEX.

Výrobku navíc chybí varování, pro jako věkovou kategorii je určen. Z tohoto důvodu byla skládačka posouzena jako hračka pro děti do tří let nevhodná a nebezpečná.

Při hře tak lze podle Velčovského předpokládat situaci, při níž může dojít ke zranění dítěte, konkrétně ke spolknutí nebo vdechnutí malé části, což může způsobit zalknutí, zablokování dýchacích cest, udušení, případně poranění vnitřních orgánů.

Reklama

Výběr článků

Načítám