Hlavní obsah

Dráhy zdraží o inflaci, vypraví víc vlaků

České dráhy v novém jízdním řádu, který začne platit 14. prosince, vypraví denně v průměru 6 789 vlaků. Proti loňsku je to růst o 64 spojů. Cena jízdenek se zvýší zhruba o procento, na trasách do 50 kilometrů zůstane stejná. Na středečním setkání s novináři to řekl člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Vlaková jednotka Railjet Českých drah

Článek

"Patnáctikilometrové jízdné z Lysé nad Labem do Nymburka zůstává na stejné úrovni, tedy na 29 korunách. Jízdné z Prahy do Kolína, 69 kilometrů, se zvyšuje o jednu korunu a na trati například Praha–Cheb, která měří 219 kilometrů, dojde k úpravě o dvě koruny," uvedl Štěpán.

Podle Štěpána státnímu dopravci v poslední době přibývají cestující, a to zejména v dálkové a příměstské dopravě. Od ledna do září dráhy zaznamenaly meziroční růst počtu cestujících o 672 tisíc. Dopravce do konce roku čeká překročení hranice 170 miliónů přepravených cestujících.

Prodloužené spoje

Mezi hlavními novinkami jízdního řádu je prodloužení linky z Prahy do Ostravy o úsek do slovenských Košic. Při nákupu včasné jízdenky z Prahy do Košic by u pendolin nejlevnější cena jízdného měla vyjít na 510 korun včetně 85 korun za místenku. Na dvouhodinový interval by se měly zahustit spoje vedené railjety mezi Prahou a Vídní, nově by měly být tyto vlaky prodloužené do Štýrského Hradce.

Ve vnitrostátní dopravě se do grafikonu vrátí zrušené spojení z Luhačovic do Otrokovic, posíleny budou ve špičce vlaky jedoucí mezi Brnem a Havlíčkovým Brodem a obnoven bude omezený spoj mezi Olomoucí a Šumperkem. Ve všech případech jde o spoje, které na setkání s novináři koncem července prezentoval bývalý ministr dopravy Antonín Prachař.

Ten také do nového řádu prosadil, že vlaky pendolino, jedoucí z Prahy do Chebu a Františkových Lázní, budou zastavovat v Lázních Kynžvart.

Zavedou věrnostní program

Novinkou od příštího řádu je i zavedení věrnostního programu pro stálé zákazníky, jaký běžně využívají soukromí dopravci nebo letecké společnosti. Za nákup na internetovém obchodu Českých drah získají zákazníci body, které budou moci následně využít pro další cestování nebo k získání zvýhodněných vstupenek na akce s železniční tematikou, jako jsou například vstupy do železničních muzeí.

Zavedena bude rovněž nová kategorie rychlíků vyšší kvality označovaných jako RX, ve kterých budou zařazené modernizované vozy. Celkem dopravce předpokládá nasazení těchto vlaků na 27 spojů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám