Hlavní obsah

Drábová se stala atomovou diplomatkou, která stále bdí nad Českem

Právo, Jindřich Ginter

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová se po středečním rozhodnutí vlády stala českým atomovým diplomatem v Radě guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Bude mít vliv na rozhodování týkající se jaderného zbrojení a světové bezpečnostní stability. Zároveň právě nyní její inspektoři sledují expedici prvního vyhořelého paliva z Temelína. Více čtěte v exkluzivním rozhovoru pro Právo.

Článek

Znamená to, když se z vás stala guvernérka v MAAE, že budete náš atomový diplomat na světovém nukleárním poli a již nebudete bdít nad Temelínem a Dukovany?

Atomový diplomat, to je celkem výstižná charakteristika funkce, kterou budu v MAAE zastávat. Nicméně i nadále zůstávám předsedkyní našeho jaderného dozoru, pokud by se vláda v budoucnu nerozhodla jinak. Prioritní pro mne zůstává to, aby především šest našich jaderných bloků stále splňovalo přísné bezpečnostní požadavky a nikoho v této zemi neohrozily.

(Pod SÚJB ale kromě radiační ochrany spadají i supermoderní laboratoře a výjezdová technika specializované na biologickou a chemickou bezpečnost; například se zde vyhodnocovaly antraxové hrozby, pozn. red).

V Radě guvernérů MAAE převažují specialisté nebo diplomaté?

Je to víceméně půl na půl. Rada by nemohla logicky fungovat bez odborných znalostí, ale stejně tak se v žádném případě neobejde bez diplomacie. Přibližně polovina zemí do rady vysílá diplomaty a polovina představitele jaderných dozorů.

Co se týče Česka, tak kooperace mezi námi a resortem ministerstva zahraničí funguje dlouhodobě perfektně. Bez toho by to prostě nešlo.

Rada guvernérů MAAE rozhoduje o globálních nukleárních záležitostech, takže se zde zkrátka prolínají světy zpravodajských služeb, vysoké mezinárodní politiky a jaderné odbornosti?

Ano. Rada se zabývá otázkami mírového využívání jaderné energie a rovněž velice citlivou problematikou jaderného zbrojení, tedy například se rozhoduje v této souvislosti o sankcích.

Rozhodnutí či doporučení guvernérů MAAE tedy mají významný vliv na bezpečnostní rovnováhu ve světě, aby třeba nedošlo k další světové válce?

Ano, nepochybně, proto je na této úrovni tak důležité ne jen odborné, ale rovněž diplomatické zázemí.

Nezvoní ale atomové energii hrana? V Německu se mají jaderné elektrárny omezovat; u nás se stamilióny korun dotuje využívání sluneční energie....

Já se starám o bezpečnost, ne o geopolitické otázky. Na ty musí odpovídat politická reprezentace. Je jisté, že nyní minimálně na čtyři roky je cesta k rozvoji jaderné energetiky u nás otevřena.

Na druhou stranu je to krátká doba. Jestliže se převažující politický názor o hlavních energetických zdrojích poté výrazně změní, tak to může být velký problém, protože v jaderné energetice se plánuje velice dlouhodobě. Měnit každé čtyři roky strategická rozhodnutí v energetice nelze.

Potřebujeme například nové generace techniků a jaderných specialistů. Jestliže za čtyři roky řekneme, že s jádrem končíme, tak se může stát, že nebudeme mít odborníky. Přitom mít jadernou elektrárnu, to je závazek minimálně na sto let.

Myslíte tím třeba starost o vyhořelé jaderné palivo?

Ano. Právě teď se plní kontejnery s prvními devatenácti vyhořelými palivovými soubory z Temelína a připravují se na to, že během září budou převezeny do nového temelínského skladu vyhořelého paliva.

Temelín stál a opět vyvolal pozornost veřejnosti. Je vše v pořádku?

Na druhém bloku se jednalo o drobnou závadu na generátoru, který se mimochodem nachází v nejaderné části zařízení. Jednalo se o odstávku na 48 hodin. Technici přitom udělali povinnou standardní zkoušku regulace výkonu reaktoru. A co se týče prvního bloku, tak ten je pochopitelně ostře sledovaný, neboť se americké palivo mění za ruské.

Reklama

Výběr článků

Načítám