Hlavní obsah

Dozorčí rada ČEZ odložila rozhodnutí, zda prodat elektrárnu Počerady Tykačovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ se ve čtvrtek rozhodla odložit rozhodnutí o prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Informoval o tom předseda rady Václav Pačes.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uhelná elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

Článek

„S ohledem na komplexní povahu transakce je nutné, aby dozorčí rada posoudila transakci co nejpodrobněji, než definitivně sdělí svůj postoj a tak projednávání tohoto bodu přerušila. Tímto krokem nepředjímá, jak o dané záležitosti rozhodne,” řekl Pačes.

Podle Hospodářských novin Tykačova firma za elektrárnu nabízí deset miliard korun.

Dozorčí rada se podle Pačese transakci velmi pozorně věnuje poslední měsíce, má k dispozici tři nezávislé posudky, ale s ohledem na šíři problému má ještě otázky, které potřebuje detailněji objasnit. "O tomto postoji bude dozorčí rada informovat Vršanskou uhelnou a bude záležet na jejich postoji ohledně pokračování zájmu," dodal.

Prodej elektrárny v minulých dnech kromě ekologů a některých známých osobností kritizoval v médiích ministr financí Andrej Babiš (ANO), proti okamžitému prodeji byl také Pačes, který prosazoval jeho odklad a hlubší analýzu.

Agentura Reuters minulý čtvrtek uvedla, že podle jejích zdrojů plánovaný prodej podpořilo představenstvo ČEZ.

Elektrárna Počerady
Elektrárna byla uvedena do provozu postupně po dvou blocích o výkonu 200 MW v letech 1970 a 1971 (Počerady I) a 1977 (Počerady II). Elektrárna leží na Lounsku mezi městy Louny a Most.
V současnosti svým instalovaným výkonem 5 x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi. Odpovídá zhruba polovině instalovaného výkonu jaderné elektrárny Temelín.
Elektrárna spaluje hnědé energetické uhlí, které se dopravuje po železnici z mostecké pánve, především z dolu Vršany, který patří Czech Coal
Společnost ČEZ v letech 2011 až 2013 vybudovala v areálu elektrárny paroplynový zdroj o výkonu 838 MW

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží 70 procent akcií firmy přes ministerstvo financí. Dozorčí rada ČEZ má 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Babiš již dříve uvedl, že na základě koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZ za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci jsou nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL. Ne vždy proto rozhodování dozorčí rady dopadne tak, jak prosazují zástupci ministerstva financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám