Hlavní obsah

Dozorčí rada ČEZ neschválila prodej Počerad Tykačovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ neschválila prodej uhelné elektrárny Počerady firmě Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Informoval o tom ve čtvrtek předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Uhelná elektrárna Počerady skupiny ČEZ na Lounsku

Článek

„ČEZ si ponechá v majetku uhelnou elektrárnu Počerady. Jako hlavní důvody uvedl předseda dozorčí rady nejistou situaci v oblasti hnědouhelné energetiky v Evropě. Tímto rozhodnutím se však nemění strategie ČEZ, a to je postupný odklon od hnědouhelné energetiky,” upřesnil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Prodej Počerad přitom předtím podpořilo představenstvo ČEZ. [celá zpráva]

Podle Kříže ČEZ prodej zvažoval, protože protistrana přišla s výhodnou nabídkou, kterou bylo v zájmu akcionářů nutné důkladně posoudit. Transakci za dohodnutých podmínek doporučily tři nezávislé posudky od společností Deloitte, KMPG a Erste Corporate Finance. Akcie ČEZ odpoledne posílily o 0,5 procenta na 443 korun za akcii.

Czech Coal vzal čtvrteční rozhodnutí dozorčí rady na vědomí. Považuje ho za potvrzení, že tradiční české uhelné zdroje mají hodnotu a budoucnost, řekla mluvčí firmy Gabriela Sáričková Benešová.

Elektrárna Počerady
Elektrárna byla uvedena do provozu postupně po dvou blocích o výkonu 200 MW v letech 1970 a 1971 (Počerady I) a 1977 (Počerady II). Elektrárna leží na Lounsku mezi městy Louny a Most.
V současnosti svým instalovaným výkonem 5 x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi. Odpovídá zhruba polovině instalovaného výkonu jaderné elektrárny Temelín.
Elektrárna spaluje hnědé energetické uhlí, které se dopravuje po železnici z mostecké pánve, především z Dolu Vršany, který patří Czech Coal
Společnost ČEZ v letech 2011 až 2013 vybudovala v areálu elektrárny paroplynový zdroj o výkonu 838 MW

Vršanská uhelná dříve uvedla, že nabídla za Počerady deset miliard korun a nabídka platí za dohodnutých podmínek jen do konce dubna. Později nabídku prodloužila do čtvrtečního rozhodnutí dozorčí rady ČEZ.

Tykačova firma přitom upozornila, že případný obchod by neuskutečnila v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, přes které stát vlastní většinový podíl v ČEZ. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve prodej elektrárny kritizoval. Jeho resort ale ve středu uvedl, že stanovisko ministerstva nemůže převážit rozhodnutí, které přijme dozorčí rada.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Proti prodeji Počerad vystupovaly také některé známé osobnosti. Vládě nedávno zaslaly výzvu, aby se proti případnému prodeji postavila. Prodlužování doby spalování uhlí podle signatářů popírá Pařížskou klimatickou dohodu o ochraně klimatu. Výzvu podepsali mimo jiné někdejší předseda Senátu a federální premiér Petr Pithart, zpěvačka Marta Kubišová a herec Arnošt Goldflam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám