Hlavní obsah

Dozorčí rada Českých drah má nové členy, ve hře je znovuzvolení Žaludy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dozorčí rada Českých drah (ČD) má od pátku dva nové členy – generálního ředitele Šumperské provozní vodohospodářské společnosti Radima Jirouta a Libora Antoše z ministerstva financí, které zvolil řídící výbor ČD. Rozložení sil v dozorčí radě je důležité pro nadcházející volbu předsedy představenstva ČD, kterou má rada naplánovanou na příští úterý.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Českých drah Petr Žaluda

Článek

Dosavadní členové, náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný a ředitel kabinetu ministra Martin Riegl, podali rezignaci.

Podle předsedy Odborového sdružení železničářů a zároveň člena dozorčí rady ČD Jaroslava Pejši je pravděpodobné, že bude opět zvolen současný šéf ČD Petr Žaluda. Zatím pro nadcházející volbu nemá protikandidáta a odstupující členové rady podle Pejši při rozhodujících hlasováních nehlasovali v souladu s linií generálního ředitele.

Devítičlenná dozorčí rada ČD není kompletní a pracuje v osmi lidech. Po odchodu bývalého náměstka ministra dopravy Ivo Tomana (ODS) jí chybí předseda. Šéfovi drah koncem ledna vyprší aktuální pětiletá smlouva.

O ukončení jeho působení v ČD se zasazoval majitel konkurenčního RegioJetu podnikatel Radim Jančura. Podle něj Žaluda zhoršil ekonomickou situaci drah a manipuloval s informacemi o státních dotacích. Jančura proto požadoval po ministru dopravy Zbyňku Stanjurovi (ODS), aby jeho znovuzvolení zabránil. Ministr se ale nechal v médiích slyšet, že k výměně na postu šéfa drah nevidí závažnější důvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám