Hlavní obsah

Dotační program na zateplení domů bude dostupnější, nebyl o něj zájem

Praha

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zmírňuje podmínky programu Zelená úsporám. Chce, aby se dotace dostaly k většímu množství lidí. Nezájem o dotace vysvětlil úřad ekonomickou krizí. Nově budou moci lidé žádat o peníze už na jednu změnu, třeba na výměnu oken.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úřad zvyšuje i dotaci na celkové zateplení, naopak sníží vstupní náklady do programu, tedy na vypracování projektu. Upravené podmínky programu budou platné od 17. srpna.

Program byl od svého spuštění předmětem kritiky kvůli nízkému počtu podaných žádostí. Podle ministra životního prostředí Ladislava Mika resort reaguje na současnou hospodářskou recesi a na skutečnost, že se brzy uskuteční další prodej emisních kreditů v hodnotě 20 miliard korun.

V současné době je ve fondu 25 miliard korun. Pokud Češi do tří let nerozeberou všechny miliardy, které nyní stát v programu nabízí, vrátí se nevyčerpané peníze Japonsku, od nějž Česko prostředky za emisní kredity získalo.

Program Zelená úsporám poskytuje dotace zaměřené na zateplování domácností, výstavbu takzvaných pasivních domů a instalaci obnovitelných zdrojů energie pro vytápění.

Reklama

Související články

Zelené úspory vzbuzují naděje i pochybnosti

Program Zelená úsporám vyvolal od okamžiku svého zveřejnění velkou pozornost obyvatel. O příspěvek na zateplení mohou žádat majitelé rodinných a bytových domů...

Výběr článků

Načítám